Олександр Авраменко порадив, як в українській мові правильно використовувати деякі "проблемні" слова / колаж УНІАН з фото REUTERS та скріншоту

Багато хто сумнівається у тому, як українською мовою в орудному відмінку (ким/чим?) правильно говорити й писати "грішми чи грошима".

Найвідоміший вчитель нашої держави, доцент, заслужений працівник освіти України, автор підручників - мовознавець Олександр Авраменко під час ефіру "Сніданку з 1+1" все пояснив. "У випадку орудного відмінка - обидва варіанти правильні - "не розкидайтеся грішми" і "не розкидайтеся грошима", - зазначив експерт.

Педагог також розповів, як правильно українською ставити наголос у слові "грошей". "Правильний варіант з наголосом на першому складі - "бракує грОшей", - зазначив він.

Відео дня

Авраменко також звернув увагу на те, що в Україні інколи використовують кальковані з російської мови слова "мєлочь" та "здача". Мовознавець підкреслив, що замість цих покручів потрібно використовувати українські слова "дрібні" (вживається лише у множині) та "решта" відповідно.

Українська мова в центрі уваги - цікаві новини, які варто прочитати

Раніше Олександр Авраменко поділився лайфхаком, який допоможе не використовувати русизми під час називання проміжків часу нашою мовою.

Експерт підкреслив, що якщо велика хвилинна стрілка знаходиться у лівій частині циферблата, то необхідно використовувати прийменники "до" або "за", а якщо у правій - то "по" чи "на".

Вас також можуть зацікавити новини: