Фахівець дав поради, як зберегти пам'ять / фото ua.depositphotos.com

Нейробіолог Чаран Ранганатх останні 25 років провів, досліджуючи науку про пам'ять. Озираючись на цей досвід, він назвав чотири речі, які з віком руйнують пам'ять, пише cnbc.com.

За його словами, багато хто з нас із часом дедалі частіше забуває важливі речі, але хороша новина полягає в тому, що ви можете запобігти цим "моментам старості", уникаючи цього:

Надмірна багатозадачність. Здатність часто зосереджуватися з часом погіршується. Багатозадачність погіршує ситуацію. Це погіршує пам'ять і навантажує функцію префронтальної кори, виснажуючи ресурси, які зазвичай допомагають нам формувати спогади.

Відео дня

Недосипання. Кількість і якість сну часто знижується з віком з різних причин. Проблема може посилюватися прийомом ліків, алкоголем і стресом. Але коли ви спите, ваш мозок старанно працює. Він вимиває метаболічні відходи, які накопичуються протягом дня. Нестача сну згубна для префронтальної кори та призводить до фрагментації спогадів.

Монотонна діяльність. У вас може залишитися дуже мало спогадів про тиждень, який майже повністю був проведений за столом і одноманітно. Тому подумайте про те, щоб урізноманітнити свій розпорядок дня.

Надмірна впевненість у своїй здатності запам'ятовувати. Якщо ви намагаєтеся зробити щось, що вимагає запам'ятовування, почніть із визнання того, що ви, ймовірно, переоцінюєте, скільки ви зможете запам'ятати, і дайте собі можливість помилитися. Через кілька хвилин після того, як ви щось вивчили, спробуйте перевірити себе. Потім зробіть це знову через годину, знову і знову.

Нагадаємо, названо напій №1, вживання якого потрібно обмежити для поліпшення пам'яті.

Вас також можуть зацікавити новини: