Олександр Авраменко пояснив, як правильно узгоджувати загальні назви з власними / колаж УНІАН, скріншот з відео, фото pixabay.com

В українській мові правильно вживати і "у місті Харків", і "в місті Харкові".

Відомий мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповідав, що власні назви населених пунктів у поєднанні із загальними - село, селище, місто, можна узгоджувати із відмінком загальної назви або вживати в початковій формі, тобто у називному відмінку (Хто? Що?).

"Ось подивіться на дошку - "міста Харкова" - загальна назва у родовому відмінку (Кого? Чого) і власна у родовому. Так само можна - "міста Харків". Загальна назва у родовому…, а власна у називному… - "Харків", - поділився експерт.

Відео дня

Авраменко також порадив маловідомі населені пункти вживати у називному відмінку, особливо в документах, щоб не було плутанити.

Цікаві новини про українську мову - сьогодні це варто знати

Раніше Олександр Авраменко пояснив, як українською правильно називати популярні страви з яєць - "глазунья" і "яєчко всмятку".

Експерт зазначав, що рідною мовою "глазунью" необхідно називати "окатою яєчнею", а зварені не крутісінько яйця - рідкими або некрутими.

Вас також можуть зацікавити новини: