Запах жіночих сліз "блокує" агресію чоловіка / фото ua.depositphotos.com

Спостереження за тим, як хтось плаче, часто викликає емоційну реакцію, втім, на думку вчених, самі людські сльози містять хімічний сигнал, який зменшує активність мозку, пов’язану з агресією. Про це свідчать результати дослідження Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі, які публікує американське видання PLOS Biology. При цьому автори дослідження стверджують, що це не залежить від статі.

Так, численні дослідження показали, що сльози гризунів містять хімічні речовини, які служать соціальними сигналами, - наприклад, сльози самок мишей зменшують бійки між самцями, а підлеглі самці землерийки "вимазуються" у власних сльозах, щоб домінантні самці менше нападали на них.

Щоб з’ясувати, чи мали місце подібні ефекти у людей, науковці вперше піддали 25 чоловіків-добровольців впливу "емоційних" сліз або фізіологічного розчину. Волонтери не могли сказати, що вони нюхають, оскільки обидві речовини прозорі та не мають запаху. Сльози були отримані від шести жінок-добровольців, які окремо дивилися сумні фільми та використовували дзеркало, щоб зібрати рідину, коли вона стікала по їхніх щоках.

Відео дня

"Коли ми шукали волонтерів, які могли б пожертвувати сльози, ми знаходили в основному жінок, тому що для них плакати набагато прийнятніше в суспільстві", - уточнили вчені.

Оскільки попередні дослідження показали, що сльози знижують рівень тестостерону у чоловіків, і що зниження тестостерону має більший вплив на агресію у чоловіків, ніж у жінок, "ми почали з вивчення впливу сліз на чоловіків, тому що це дало нам більше шансів побачити ефект".

Науковці попросили волонтерів зіграти в комп’ютерну гру, яка була добре відома в попередніх дослідженнях агресії, і передбачає накопичення грошей, у той час як фіктивний опонент міг би вкрасти їх заробіток. Маючи нагоду, чоловіки могли помститися іншому гравцеві, спричинивши втрату грошей, навіть якщо у своєму випадку вони не виграли б від програшу суперника. Таке прагнення до помсти, агресивна поведінка в грі знизилася на 43,7 відсотка після того, як чоловіки понюхали сльози.

"Здавалося, це віддзеркалює те, що спостерігали у гризунів, але на відміну від гризунів, у людей немає структури в носі, що називається вомероназальним органом, який був втрачений під час еволюції нашого виду та виявляє хімічні сигнали без запаху", - йдеться у дослідженні.

Щоб з’ясувати, що відбувається, вчені застосували сльози до 62 нюхових рецепторів у лабораторному посуді та виявили, що чотири рецептори активуються сльозами, але не фізіологічним розчином. Нарешті вчені повторили експерименти з мозком чоловіків, підключеним до МРТ-сканерів.

Зображення показало, що префронтальна кора головного мозку та передній острів, які пов’язані з агресією, активізувалися, коли чоловіків провокували під час гри, але ефект не був таким сильним, якщо вони нюхали сльози.

"Плач часто виникає під час взаємодії на дуже близькій відстані, до такої міри, що "цілувати заплакані щоки" є постійною темою в різних культурах", - зазначили автори, додавши, що випромінювання хімічних сигналів для запобігання агресії, ймовірно, навіть важливіше для немовлят, де вербальне спілкування неможливе.

Останні новини психології

Психологи назвали способи, завдяки яким брехуни змусять вас повірити їм. За словами вчених, коли люди брешуть, вони часто використовують стратегії, щоб приховати свій обман і показати себе правдивими для інших.

Також УНІАН повідомляв про вісім ознак того, що ви психічно сильна людина.

Вас також можуть зацікавити новини: