яєчня / Фото Pixabay.com

Яєчня-бовтанка – один із рецептів, який багато хто освоює першим. З огляду на це, здається, що готувати її дуже легко. Але насправді при цьому можна припуститися багато помилок, пише Allrecipes.

Кухарі, з якими поспілкувалося видання, назвали найпоширеніші помилки під час смаження яєчні: приготування на занадто сильному вогні, використання занадто великої кількості жиру на сковороді, неперемішування яєць після додавання їх на сковороду.

"Текстура яєчні-бовтанки значною мірою залежить від того, як білки в яйцях застигають під час приготування. Коли на рідкі яйця діє тепло, ця енергія порушує білки таким чином, що їхня структура змінюється від сирих до варених", - пояснив шеф-кухар Дональд Петіто-молодший.

Відео дня

Експерт з питань стилю життя та автор майбутньої кулінарної книги Пітер Сом каже, що повітря є одним із ключових компонентів для того, щоб зробити яєчню легкою та пухкою.

Наведені нижче поради щодо приготування яєчні стосуються того, як зробити так, щоб страва вийшла пухка, кремова та легка, а не гумова, суха та щільна.

1. Помішуйте яєчню під час приготування

Ключова умова для пухкої яєчні – це обережне постійне помішування яєць під час смаження.

"Використовуйте лопатку, роблячи делікатні, широкі рухи, щоб текстура залишалася дрібною і ніжною. Це також допомагає рівномірно розподілити тепло й запобігає пересмажуванню будь-якої частини яєчні", - радить Петіто-молодший.

Авторка книги і блогу про їжу Джастін Дуарон теж рекомендує рухайти яйця з того моменту, як вони опиняться на сковороді.

"Продовжуйте обережно тягнути їх до зовнішнього краю сковороди, щоб сирі яйця стікали до центру. Потім повторіть", – каже Дуарон.

Водночас вона застерегла від того, щоб не перестаратися і не зруйнувати всю структуру яйця, що призведе до його "щільного пригорання".

2. Використовуйте тонку антипригарну сковороду

"Яйця дуже примхливі та швидко реагують на зміну навколишнього середовища, тому для найкращого результату слід використовувати тонку антипригарну сковороду, а не товсту й важку. Це дозволяє легше регулювати температуру, а також швидко переміщувати сковороду та яйця для досягнення максимальної пухкості", – каже шеф-кухар і власник кафе Джей Сі Рікс.

Сковорода має бути не дуже гарячою, коли ви виливаєте яйця.

"Якщо вона одразу шипить - значить, занадто гаряча", – наголосив Петіто-молодший.

3. Збийте яйця

Може виникнути спокуса розмішати яйця просто на сковороді, але кухарі не радять цього робити. Найкраще - збити їх у мисці перед приготуванням. Збивання не тільки сприяє рівномірній консистенції, але й насичує яйця повітрям.

"Енергійно збивайте вінчиком, доки суміш не стане однорідного кольору та злегка пінистою. Чим більше повітря ви додасте на цьому етапі, тим пухкішою буде яєчня. Ви повинні побачити, як у суміші утворюються бульбашки", - рекомендує шеф-кухар Кірон Хейл.

4. Додайте трохи молочних продуктів

Під час збивання можна додавати по столовій ложці молока, вершків або навіть води на кожне яйце.

"Додаткова волога робить яєчню м’якшою, оскільки під час приготування яєць утворюється пара, яка допомагає їм залишатися вологими", – каже Петіто-молодший.

Якщо ви прагнете легкої текстури та класичного смаку яєць, оберіть воду. Молоко допоможе отримати насичений смак, а вершки – те, що Хейлз описує як "багатшу та розкішнішу текстуру" завдяки додатковому жиру.

"Жир не лише додає смаку, але й покриває білки в яйцях, запобігаючи їхньому надмірному твердінню під час приготування", – додає Хейлз.

5. Використовуйте вершкове масло

Кухарі, з якими спілкувалося видання, надають перевагу вершковому маслу, а не олії для приготування яєчні.

"Невеликої кількості достатньо, щоб уникнути жирних яєць", – каже Рікс.

За словами Доріон, пів столової ложки вершкового масла на одне яйце має бути достатньо.

Додавати масло треба на злегка розігріту пательню, а яйця слід вливати - коли масло повністю розтане.

6. Готуйте повільно та на малому вогні

"Щоб зробити омлет пухким, потрібна достатня кількість жиру та невеликий вогонь протягом тривалішого часу. Яєчню можна приготувати і за 3 секунди, але вона не буде така ж кремова і пухка, як при повільному способі", - зазначила Доріон.

Петіто-молодший застеріг, що якщо готувати яйця занадто швидко на сильному вогні, білки швидко звернуться, втратять вологу, і страва вийде жорсткою або гумовою.

7. Зніміть сковороду з вогню заздалегідь

На слабкому або середньо-слабкому вогні яєчня буде готуватися лише дві-три хвилини. Важливо не пересмажити яйця, адже вони ще смажитимуться навіть тоді, коли сковорода буде знята із плити. Щоб уникнути пересмаження, зніміть пательню з вогню, коли яйця будуть готові приблизно на 90%.

І Хейлз, і Петіто-молодший рекомендують додавати в кінці трохи вершкового масла, щоб допомогти зупинити процес приготування та надати яйцям насиченого, шовковистого і кремового відтінку. На цьому етапі залишається лише приправити їх до смаку - і страва готова.

Раніше УНІАН писав, що яєчня-бовтанка стане смачнішою з несподіваним інгредієнтом. Йшлося про кукурудзяний крохмаль, який працює як захисний бар'єр навколо білкових структур яєць, не даючи їм швидко пересохнути. Цей компонент також ущільнює суміш, роблячи яєчню м'якою, з ніжною, майже заварною текстурою. І при цьому не потрібно додавати зайві жирні інгредієнти.

Вас також можуть зацікавити новини: