Топ-філолог України Авраменко навів потужні фразеологізми про жабу, які можна застосувати у сварці / фото скріншот

Відомий український учитель, автор низки підручників з мови Олександр Авраменко назвав кілька влучних фразеологізмів, які грішно не використати, якщо хочемо сказати про чийсь недолік або красномовно висловитися.

За словами мовознавця, для цього найкраще підійдуть порівняння з тваринами. Наприклад, із жабою. Низку міцних "слівець" вчитель перерахував у своєму уроці.

Одне із таких - "жаба цицьки дасть". Так можна сказати, якщо йдеться про ризик для життя чи смерть. У міфології вважається, що жаба може годувати своїм молоком людину, однак її рідина - це отрута, вказав мовознавець. Можливо, цим ми й завдячуємо кумедному вислову, вважає Авраменко.

Водночас про хвалькувату людину можна сказати так - "кожна жаба хвалить своє болото".

"А про тих, у кого завищена самооцінка, кажемо: "Коваль коня кує, а жаба і собі лапку подає". Або ж: "Роздайся море, жаба пливе". А ось тих, хто любить багато говорити, сперечатися, обурюватися, наділяють фразеологізмом: "Жаба мала, а рот великий"", - розповів філолог.

За словами Авраменка, найпотужнішим фразеологізмом про жабу є вираз "жаба душить" - так зазвичай кажуть про заздрісних та скупих людей.

Від цього слова здригнеться бабуся

В одному зі своїх уроків Авраменко розкрив ще одне слівце, від якого здригаються літні люді. Нюанс полягає у його тлумаченні, який не надто подобається бабусям й дідусям. Що це за дивина - читай в матеріалі.

Також нещодавно мовознавець виділив 14 цікавих слів, які варто знати тим, хто закоханий в українську.

Вас також можуть зацікавити новини: