Фото УНІАН

Про це повідомляє сайт АМУ.

21 квітня Звернення Правління Асоціації міст України щодо законодавчих ініціатив про перерозподіл на користь обласних бюджетів частини акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що зараховується до бюджетів об’єднаних територіальних громад, міських, селищних, сільських бюджетів направлено до Голови Верховної Ради України В.Б. Гройсмана, народних депутатів України, голів депутатських фракцій, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету А.Павелка. Звернення прийнято одноголосно на засіданні Правління Асоціації міст України 16 квітня 2015 року.

У Зверненні АМУ йдеться про те, що змінами до Бюджетного та Податкового кодексів України, прийнятими Парламентом 28 грудня 2014 року, за бюджетами міст, селищ, сіл та об’єднаних територіальних громад закріплено акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти). Зазначений податок є суттєвим джерелом надходжень органів місцевого самоврядування базового рівня в рамках реалізації бюджетної децентралізації та компенсатором бюджетам місцевого самоврядування внаслідок скасування субвенції на комунальне дорожнє господарство, зменшення зарахування податку на доходи фізичних осіб, відміни низки дохідних джерел, які були у них раніше.

Відео дня

Результати виконання місцевих бюджетів у частині надходжень акцизного податку за перший квартал поточного року підтверджують зазначене. Зокрема, за січень-березень 2015 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло понад 1,1 млрд. грн. від цього податку. Це дозволило забезпечити належне фінансування заходів з утримання та розвитку комунального дорожнього господарства, з оновлення інфраструктури, благоустрою та ЖКГ, своєчасну виплату заробітних плат працівникам бюджетної сфери тощо.

Однак, останнім часом активно почали просуватися законодавчі ініціативи щодо перерозподілу надходжень акцизного податку, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, на користь обласних бюджетів. Вони обґрунтовується необхідністю фінансування утримання доріг загального користування місцевого значення. Наразі у Парламенті зареєстровано законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо порядку зарахування акцизного податку у 2015 році (№2549 від 03.04.2015), який передбачає зарахування до 31.12.2015 року 60 відсотків акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів до загального фонду обласних бюджетів.

Асоціація міст України вважає, що такі законодавчі ініціативи є неприйнятними, оскільки їх реалізація призведе до розбалансування бюджетів базового рівня, внаслідок чого виникнуть проблеми з фінансуванням заходів та програм, що є життєво важливими для територіальних громад. Результатом чого стане погіршення якості публічних послуг, що надаються мешканцям населених пунктів, виникнення проблем з фінансуванням сфери ЖКГ та благоустрою, транспортної інфраструктури населених пунктів, виплатою заробітних плат працівникам бюджетної сфери та, відповідно, розчарування громад в результатах бюджетної децентралізації.

Читайте такожЗаконодавча база щодо бюджетної децентралізації розвиватиметься з урахуванням пропозицій громадВажливо, що зазначений акциз зараховується до загального фонду місцевих бюджетів і не має цільового призначення. В той же час, за дороги місцевого значення загального користування відповідає держава в особі Укравтодору, і відповідні кошти на це в Державному бюджеті України на 2015 рік передбачені. У разі ж передання цих повноважень до місцевих державних адміністрацій, їм має бути переданий і відповідний ресурс із Державного бюджету України.

Виходячи з вищенаведеного, Асоціація звернулася до Голови Верховної Ради України та народних депутатів України з проханням не підтримувати законодавчих ініціатив, спрямованих на зменшення частки акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що зараховується до бюджетів об’єднаних територіальних громад та міських, селищних, сільських бюджетів.