academy.gov.ua

Учасники круглого столу – глави церков та релігійних організацій, представники органів виконавчої влади, науковці, викладачі, аспіранти і докторанти науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів України – зібралися обговорити шляхи гармонізації державно-церковних і міжконфесійних відносин та практичного розв’язання проблемних питань у сфері забезпечення свободи світогляду в Україні.

Про це повідомляє прес-служба академії.

З вітальним словом виступив президент Національної академії Юрій Ковбасюк. У ході виступу науковець зазначив, що принципово нова атмосфера, яка склалася останнім часому державно-конфесійних відносинах, законодавче закріплення і забезпечення необхідних умов практичної реалізації принципу свободи совісті сприяли кардинальним змінам у сфері релігійного життя країни як у кількісному, так і в якісному вимірах, свідченням чого, зокрема, є функціонування на теренах України понад 37 тисяч релігійних організацій 57 віросповідань. Водночас, як наголосив президент Національної академії, триваючий процес побудови демократичного громадянського суспільства в Україні вимагає більш інтенсивного діалогу між державою і церквою, в якому сторони повинні бути сильними та рівноправними учасниками. Тому робота круглого столу сприятиме розширенню діалогу щодо вироблення спільних ідей для вирішення існуючих проблем консолідації українського суспільства.

Відео дня

На засіданні круглого столу виступили митрофорний протоієрей, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків Української греко-католицької церкви в Україні Олекса Петрів,президент Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п’ятидесятників, старший єпископ Церкви християн віри євангельської-п’ятидесятників Михайло Паночко, завідувач відділу з питань етнонаціональної політики, релігій і закордонних українців Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Решетніков, завідувач кафедри культурології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Віктор Бондаренко, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, завідувач відділу історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України Людмила Филипович та інші. У ході роботи круглого столу були порушені питання просвітницької ролі церкви у становленні модерної української політичної нації, сучасного стану та проблемних питань державно-конфесійних і міжконфесійних відносин в Україні, концептуалізації державної політики у сфері свободи совісті та віросповідання. Окрему увагу учасники зібрання приділили проблемам розвитку релігійного середовища в Україні в умовах відсутності миру, основним тенденціям церковно-державних відносин у контексті актуальних політичних процесів.

Учасники заходу підкреслили, що, незважаючи на наявні позитивні тенденції та здобутки, становлення релігійного комплексу в Україні характеризується як очевидним і динамічним його відродженням, так і наявністю ще нерозв’язаних проблемних питань, а державно-конфесійні відносини потребують свого подальшого поглиблення. Вирішальною умовою є належна співпраця органів державного управління з релігійними організаціями, в якому сторони повинні бути сильними та рівноправними учасниками.

Інтереси національної безпеки вимагають миру та стабільності у міжконфесійних відносинах, а будь-які прояви нетерпимості та конфліктності у релігійному середовищі є чинниками суспільної нестабільності, особливо небезпечними у нинішній час. Водночас проблемними питаннями, що ускладнюють формування гармонійних державно-конфесійних і міжконфесійних відносин, обумовлюють збереження складної ситуації у міжконфесійних стосунках, і надалі залишаються наявність спроб розпалювання міжконфесійного протистояння.

Результатом науково-комунікативного заходу стало ухвалення резолюції щодо подальшої гармонізації державно-церковних і міжконфесійних відносин в умовах сучасних трансформаційних процесів в Україні.