Екологи попереджають, що для таких тварин, як росомаха, це може стати початком кінця / фото flickr.com/barneymoss

Адміністрація президента Дональда Трампа остаточно затвердила зміни в Законі про зникаючі види, які покликані модернізувати прийнятий десятки років тому закон.

Однак природоохоронні організації побоюються, що зміни посилять загрозу для вимираючих видів, пише Голос Америки.

Вважається, що завдяки прийнятому в 1970-і роки закону вдалося врятувати від вимирання таких представників тваринного світу, як білоголові орлани, сірі кити і ведмеді грізлі, однак закон давно викликає невдоволення у компаній, що займаються бурінням, видобутком корисних копалин та іншими видами промисловості, оскільки передбачає обмеження на використання земель, де живуть види, що знаходяться під загрозою.

Відео дня

Зміна Закону про зникаючі види є однією з численних ініціатив президента Трампа щодо пом'якшення існуючих обмежень з метою збільшення обсягів видобутку нафти, природного газу та кам'яного вугілля, а також розширення використання федеральних земель у фермерському та лісовому господарстві.

Читайте такожУ природі залишилося менше ніж 19 каліфорнійських морських свиней

Зокрема, планується скасувати практику застосування однакових видів захисту для рідкісних видів та видів, що перебувають під загрозою зникнення, а також прибрати з закону формулювання, що приписують владі не враховувати економічні наслідки заходів захисту тварин.

Чинний закон захищає тварин незалежно від економічних особливостей регіону їх проживання.

"Затверджені поправки строго відповідають президентському мандату щодо пом'якшення тягаря регулювання, з яким стикається американська громадськість, при цьому не жертвуючи нашими цілями в плані захисту тварин і навколишнього середовища", – заявив міністр торгівлі Вілбур Росс.

Зміни анонсували Служба охорони рибних ресурсів і диких тварин Міністерства внутрішніх справ і Національна служба морського рибальства Міністерства торгівлі.

Захисники навколишнього середовища заявляють, що мають намір оскаржити зміни у суді.

"Ці зміни проходяться бульдозером по захисних заходах, які передбачені Законом про зникаючі види для найбільш вразливих представників американської дикої природи", – заявив голова програми по зникаючих видах Центру біорізноманіття Ноа Грінвальд.

"Для таких тварин, як росомаха і данаїда монарх, це може стати початком кінця", – попереджає він.

За словами Грінвальда, його організація має намір звернутися до суду в спробі заблокувати зміни, які "служать тільки інтересам нафтової промисловості та інших забруднювачів навколишнього середовища, які вважають зникаючі види прикрими незручностями".

Читайте такожНехай роблять інші: Трамп заявивши, що США не будуть вживати заходів зі скорочення викидів

Нові правила також забороняють виділяти критично важливі місця проживання для видів, яким загрожує зміна клімату, відзначають у Центрі біорізноманіття. Президент Трамп відкидає загальноприйняті наукові оцінки проблеми зміни клімату.

Природоохоронні організації та генеральні прокурори ряду штатів, в тому числі Каліфорнії і Массачусетсу, виступали проти пропонованих змін ще відтоді, як вони були анонсовані в минулому році, наполягаючи, що вони йдуть всупереч головній меті Закону про зникаючі види та Закону про національну екологічну політику.

Нагадаємо, у 2017 році президент США Дональд Трамп підписав розпорядження про відновлення будівництва нафтопроводів Dakota Access Pipeline і Keystone XL. Будівництво даних нафтопроводів було зупинено при адміністрації екс-президента США Барака Обами через протести захисників навколишнього середовища.