Забруднення річки Хомора відбувалось зі сторони Хмельницької області / фото Держекоінспекції Поліського округу

На Житомирщині екологи знову зафіксували масову загибель риби у річці Хомора.

Як повідомили кореспондента УНІАН у Державній екологічної інспекції Поліського округу, про загибель риби екологів поінформували активісти з селища Першотравенськ Баранівського району.

Читайте такожЗаповідник «Тузлівський лимани» звинувачує поліцію в саботажі розслідування справ про браконьєрів

Відео дня

Вони розповіли, що забруднення річки Хомора відбувалось зі сторони Хмельницької області. Після цього фахівці екоінспекції виїхали на місце.

“В ході обстеження басейну річки Хомора спостерігалось масове скупчення риби, яка знаходилась на поверхні води та захоплювала повітря. Це свідчить про низький рівень розчинного кисню у воді”, - повідомили в екоінспекції.

Фахівці відібрали проби води для досліджень.

“31 серпня в річці Хомора вже зафіксовано масову загибель водних живих ресурсів. В зазначене місце викликано працівників поліції з метою проведення слідчих дій. Спільно з працівниками Рибоохоронного патруля та громадськості підраховано кількість загиблої риби”, - додали у відомстві.

Екологи вже підрахували збитки завданої шкоди, яка становить 1 млн 240 тис. 393 грн.

Матеріали за фактом масової загибелі риби готуються для направлення до правоохоронних органів. Їх долучать до кримінального провадження.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 12 квітня на Житомирщині, в межах міста Баранівка, у річці Случ загинуло понад 25 тис. екземплярів риби.

16 травня Верховна Рада рекомендувала президенту оголосити басейни річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей зоною надзвичайної екологічної ситуації.

У пояснювальній записці до ухваленої постанови зазначалось, що протягом чотирьох років до річок Хомора (Хмельницька область) і Случ (Хмельницька, Житомирська та Рівненська області) скидають небезпечні промислові викиди. Винуватцем забруднення органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та місцеві жителі вказують ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна» та КП «Полонне тепловодопостачання», розташовані в Хмельницькій області.

Також у травні Житомирська облрада закликала президента Володимира Зеленського та уряд зупинити роботу Понінківської картонно-паперової фабрики через забруднення відходами від виробництва річок Хомора та Случ.