Ілюстрація / REUTERS

За даними WWF, виробництво деревного вугілля в Україні 2014 року становило 100 тис тонн. Після того, як експорт кругляка з України було зупинено, виробництво зросло до 170 тис тонн.

Наразі Україна - найбільший експортер деревинного вугілля до ЄС, частка 2018 року становила 22%.

Дані WWF Ukraine

Як пише ТСН, у WWF розповіли про конкретний випадок, коли вдалося запобігти злочину у лісовій сфері. Незаконне вирубування в організації зафіксували в Ужанському національному парку.

Відео дня

"Місцеві активісти поінформували нас, що там щось не так, в Національному парку незаконно вирубують букові дерева, деяким з них понад 350 років. Найбільшим споживачем цієї деревини виявилося виробництво "Поліпром" - найбільший виробник деревного вугілля в Україні. Ми не могли довести, що вони закуповували незаконне вугілля, але бук - це найпопулярніший вид деревини, з якого це підприємство робить вугілля. Все це на вигляд було підозрілим і тут на фотографії місцеві працівники дуже незадоволені, що ми телебаченням туди приїхали. Ми опублікували звіт, поскаржились в FSC - це лісова опікунська рада. Почалося розслідування через підозру, що "Поліпром" працює з нелегальними механізмами і через кілька років підприємство втратило сертифікати", - стверджує провідний консультант з питань лісової політики WWF Німеччина Йоганнес Захнен.

Читайте такожЕкологи вимагають жорсткого покарання для "чорних" дроворубів, що орудують в багатовікових лісах Карпат

За словами Захнена, завдяки громадському тиску, місцевим активістам, почалися системні перевірки ринку вугілля, проводилися власні аудити і від того моменту вдалося зупинили роботу 74 компаній, які виробляють вугілля, більшість з них - саме з України.