Ілюстрація / REUTERS

Сотні мільйонів людей по всьому світу можуть перетворитися у "кліматичних біженців" через підйом рівня світового океану.

Про це в п'ятницю, 20 вересня, повідомляють французькі ЗМІ, які ознайомилися з проектом доповіді експертів ООН, передає dw.com.

Навіть якщо людству вдасться не допустити глобального потепління більш ніж на два градуси в порівнянні з доіндустріальною епохою, через підвищення рівня океану 280 мільйонів людей можуть позбутися своїх будинків.

Відео дня

Такі кліматичні умови провокують танення льодовиків, що в результаті призводить до підйому рівня води більш ніж на 4 метри. "Цього достатньо, щоб стерти більшість прибережних міст з лиця землі", - зазначає Бенджамін Страусс, керівник некомерційної організації Climate Central.

Читайте такожГенсек ООН оголосив «надзвичайну кліматичну ситуацію»

Експерти вважають, що в майбутньому майже повністю або частково під воду підуть багато великих міст. У їх числі називають Гонконг (31 відсоток його території, на думку авторів доповіді, опиниться під водою), Шанхай (39%), Мумбаї (27%), Калькутта (24%), Амстердам (92%), Бангкок (42%) і Майамі (43 відсотки).

Крім того, деякі острівні держави можуть вже до 2050 року стати безлюдними, однак це буде пов'язано не із затопленням, що, на думку експертів, навряд чи відбудеться раніше 2100 року, а з тим, що частота повеней призведе до забруднення питної води. У деяких містах, де це буде можливо з технічної та фінансової точок зору, влада зробить певні зусилля, щоб уникнути занурення під воду. Зокрема, в Нью-Йорку можуть бути виконані захисні роботи, які обійдуться в мільярди доларів.

Як повідомляв УНІАН раніше, міжнародна група вчених дала прогноз найгіршого сценарію глобального потепління, у результаті якого може бути затоплені території, на яких проживає 187 мільйонів чоловік. Під загрозою опиняться такі великі міста, як Нью-Йорк і Шанхай.