Вчені виявили кораловий риф протяжністю близько 2,5 км \ CORRIERO ET AL, SCIENTIFIC REPORTS

В Адріатичному морі, біля узбережжя італійської комуни Монополі, вчені виявили кораловий риф довжиною щонайменше 2,5 км - це перша подібна знахідка за кілька століть.

Читайте такожЧерез глобальне потепління масово гинуть корали Великого бар'єрного рифу (фото)

На відміну від більш звичних нам тропічних коралових рифів, адріатичні корали забарвлені менш яскраво, передає Бі-бі-сі. Вчені пояснюють це глибиною залягання рифу.

Відео дня

Забарвлення коралам надають мікроскопічні водорості, що живуть в них,  які, як і інші рослини, існують за рахунок фотосинтезу і потребують яскравого освітлення.

Якщо тропічні корали утворюються переважно на мілководді, куди проникає яскраве сонячне світло, то колонія, виявлена в Адріатиці, розташовується на глибині 35-50 м, де світло вже розсіяне і можливості фотосинтезу досить обмежені.

Такі коралові рифи називаються мезофотичними (по-грецьки це означає "наполовину освітлені") і зустрічаються досить рідко.

На відміну від більшості коралових рифів, колонія в Адріатиці утворена так званими кам'янистими коралами, які живляться органічною матерією, розчиненою в навколишній воді.

При цьому товщина рифу в деяких місцях досягає 2 м, що робить відкриття італійських вчених особливо рідкісним і несподіваним.

"На початку 1990-х я працював морським біологом на Мальдівах, але мені і в голову не могло прийти, що 30 років потому я знайду кораловий риф прямо поруч зі своїм будинком", - сказав провідний автор роботи Джузеппе Коррьеро.

Біологи не виключають, що по сусідству можуть виявитися й інші рифи, і закликають оголосити цю зону заповідною.

Відомо, що колись в Середземному морі було чимало коралових рифів, однак переважна більшість з них померла.

Зараз корали в основному зустрічаються на заході Атлантики, а також у тропічних регіонах Індійського і Тихого океанів, між 30° північної і 30° південної широти (комуна Монополі розташовується на 1000 з гаком кілометрів північніше, за 40°).

При цьому тропічні корали є найбільш уразливими організмами перед обличчям глобального потепління. У квітні минулого року вчені підрахували, що всього за дев'ять місяців підвищення температури Світового океану знищило третину Великого Бар'єрного рифу - найбільшого у світі. А з 2016 року риф втратив вже половину коралів.