REUTERS

Про це повідомили австралійські вчені-екологи, які представили попередні результати проведеного дослідження стану Великого Бар'єрного рифу, що простягнувся більш ніж на 2300 кілометрів вздовж північно-східного узбережжя, повідомляє ТАСС.

Після дослідження 911 окремих рифів вчені встановили, що в даний час лише 7% з них не піддані так званому знебарвленню. Найбільш серйозна ситуація склалася в північних регіонах, де "знебарвленням" тією чи іншою мірою вражено 99% всіх рифів, у тому числі 81% - значно. "Раніше ми ніколи не бачили такого всеосяжного знебарвлення практично всіх видів коралів", - розповів один з авторів дослідження професор Террі Хьюз.

Читайте такожВчені вивчили темп відновлення древньої фауни після тріасового вимирання

Відео дня

Головним джерелом проблем Великого Бар'єрного рифу є потепління світового клімату. Підвищення температури води в океані змушує коралові поліпи виселяти зооксантелли (симбіотичні водорості), які надають їм яскраве забарвлення. В результаті корали стають білястими, схожими за кольором на вапняк. Вчені вважають, що при зниженні температури води частина коралів здатна відновити свій первісний вигляд, але для цього повинні пройти десятиліття. До того ж похолодання світового клімату ніхто поки не прогнозує.

Великий Бар'єрний риф, який часто називають природним чудом світу, - це найбільший у світі кораловий риф, що простягнувся вздовж північно-східного узбережжя Австралії і нараховує майже 3 тис. окремих рифів і 900 островів. Великий Бар'єрний риф є найбільшим на Землі природним об'єктом, утворених живими організмами. У 1981 році він був обраний ЮНЕСКО як об'єкта Всесвітньої спадщини, але в минулому році ЮНЕСКО відмовилася включати його в свій список об'єктів, яким загрожує знищення.