Ілюстрація / REUTERS

Дослідники моделювали зміни товщини льоду у 19 000 льодовиків по всьому світу

З 1961 року льодовики у всьому світі втратили понад 9 трлн тонн льоду, через що рівень моря на планеті піднявся на 2,7 см. Про це з посиланням на дослідження міжнародної групи на чолі з фахівцями Цюріхського університету пише прес-служба Європейського космічного агентства.

Щоб розрахувати, скільки льоду було втрачено або отримано в 19 різних льодовикових регіонах по всьому світу, вчені використовували класичні гляціологічні польові спостереження в поєднанні з обширною інформацією від різних супутникових місій.

Відео дня

Опубліковане в журналі Nature дослідження показує, що льодовики втратили 9625 гігатонн льоду в період з 1961 по 2016 роки.

Найбільш різке танення спостерігається на Алясці, потім - по краю Гренландії і в південних Андах. Значні кількості льоду були втрачені в канадській і російській Арктиці, а також на Шпіцбергені. Льодовики в помірних кліматичних регіонах, таких як європейські Альпи і Кавказький гірський ланцюг, також не уникнули втрати льоду, але вони занадто малі, щоб внести істотний внесок у підвищення рівня моря.

Читайте такожВчені з'єднання ясували, як зміниться Антарктида через нинішній рівень вуглекислого газу

Єдиною областю, яка наростила крижаний покрив за останні 55 років, стала південно-західна Азія (ASW на карті): там льодовики накопичили 119 гігатонн льоду. При цьому сусідня Південно-Східна Азія (ASE) втратила приблизно стільки ж - 112 гігатонн.

"Швидкість втрат льоду значно зросла за останні 30 років. Зараз ми втрачаємо в цілому 335 млрд т льоду в рік, що відповідає підвищенню рівня моря майже на 1 мм в рік. Іншими словами, щорічно ми втрачаємо приблизно в три рази більше льоду, ніж той, який є в наявності у європейських Альпах", - зазначили вчені.

Зникнення льодовиків у загальному підсумку призводить до дефіциту води для мільйонів людей, меншого вироблення гідроелектроенергії і меншого обсягу поливу сільськогосподарських культур. Крім того, воно критично збільшує ризик виникнення стихійних лих - зливових паводків на льодовикових озерах і пов'язаних з цим селевих потоків.