планета земля / Google Maps

До такого несподіваного висновку прийшли німецькі геологи, які представили свою доповідь на щорічній конференції Європейської асоціації наук про Землю, яка проходить зараз у Відні. Коротко про висновки вчених повідомляє Science News.

Читайте такожЗіткнення з Меркурієм зробило можливим життя на Землі - науковці

Ерозія (руйнування гірських порід) відбувається не тільки через вітер і воду. Рослини проникають своїм корінням в товщу породи, що дробить її і перетворює на пил і мул. Далі ці м'які відкладення насичуються водою, в результаті чого в мантію Землі потрапляє все більше рідини. Дефіцит води у мантії (на глибині 100-200 кілометрів) зменшує кількість «мастила», необхідного для утворення континентів, передає Lenta.ru.

Відео дня

Об'єднавши ці процеси у своїй моделі планетарної еволюції, геологи виявили, що при відключенні ерозії континенти довгий час залишалися великими. Однак якщо припустити, що життя на Землі не було, то в мантію не потрапило б достатньо води для утворення нової кори.

Зараз континенти займають 40 відсотків планети. Якщо прибрати всі форми життя, то ця величина скоро скоротилася б до 30 відсотків. Якщо ж уявити, що життя на Землі ніколи не було, то континенти займали б максимум 10 відсотків площі планети. Таким чином, на заселених небесних тілах живі організми формують навіть їхню геологічну будову, підсумовують вчені.