Дослідники рекомендують збільшувати площі природних територій, у тому числі тих, що перебувають під охороною / Фото УНІАН

Захисники природи закликають українську владу запровадити ряд нововведень для збереження біорізноманіття країни.

Про це йдеться у переданому агентству УНІАН коментарі українського представництва Всесвітнього фонду природи (WWF) щодо опублікованого фондом звіту "Жива планета".

Згідно зі звітом, п’ята частина усіх диких видів тварин та рослин на планеті перебуває під загрозою зникнення вже у цьому столітті.

Відео дня

У коментарі WWF-Україна йдеться, що в нашій країні майже не відбуваються дослідження чисельності популяцій тварин та рослин, які б дали розуміння зміни розмірів їх популяцій у національних масштабах.

"Вчені здійснюють моніторинг стану лише дуже обмеженого числа видів. Моніторинг не охоплює навіть ті з них, які охороняються Червоною книгою України та міжнародними угодами. Основна причина – відсутність національного пріоритету у питаннях збереження природи, а отже – ресурсів та плану дій. Без державної системи моніторингу біорізноманіття ми втрачаємо зв'язок з реальністю, не розуміючи стану екосистем, від яких залежить здоров’я та добробут українців", - йдеться в повідомленні.

Водночас фахівці заявляють, що в Україні відбувається неконтрольований відстріл тварин браконьєрами (зокрема рисі, ведмедя бурого, лося).

Експерти WWF-Україна проаналізували дані про стан популяцій рисі та ведмедя за останні 10 років і виявили, що їхня чисельність не зростає, незважаючи на довготривалий охоронний статус (ведмідь включений до Червоної книги України у 2003 році, а рись - у 1994 році).

"Ми спостерігаємо, що різке зменшення чисельності "водних жителів" є актуальним і для України. Це пов’язано з трансформацією річок – випрямлення русла, створенням штучних бар'єрів, руйнуванням природних комплексів у заплавах, зокрема для агровиробництва, видобутком піску та гравію в руслах і суцільною вирубкою лісів. Але системно в Україні не запроваджено моніторинг прісноводних біологічних ресурсів, а плану дій із відтворення популяцій немає", - зазначають в українському представництві WWF.

Крім того, науковці додають, що в деяких областях України орні землі становлять понад 80% території, що знищує спроможність природи надавати такі екосистемні послуги як чиста вода та повітря, сприятливий клімат, родючі грунти.

"Одними з найбільш порушених в Україні є екосистеми боліт та степової зони. Площа степів за останні десятиліття скоротилася з 40% території країни до лише кількох відсотків. На Поліссі за останні 100 років було осушено понад 1 млн га боліт. Згідно з інструментом WWF Water Risk Filter, стан екосистемних послуг прісноводних ресурсів в Україні перетнув позначку "високий ризик" і впевнено прямує до статусу "дуже високий ризик", що відчувають жителі вже по всій території України", - пояснюють фахівці.

Дослідники рекомендують збільшувати площі природних територій, у тому числі тих, що перебувають під охороною.

Представники WWF-Україна рекомендують збільшувати заповідні території й в Україні, загальна площа яких станом на 1 січня становить лише 6,77% від площі країни.

Насамперед, на думку дослідників, необхідно прискорити надання найвищого охоронного статусу українським лісам.

"Ідею розширення територій для збереження природи в Україні підтримує переважна частина наших співгромадян. 90% опитаних у національному дослідженні, проведеному соціологічною агенцією Info Sapiens на замовлення WWF-Україна у серпні 2020 року, вважають, що варто створювати території природно-заповідного фонду, навіть лише з метою збереження тварин, зокрема ведмедей та рисей", - додають експерти.

У рекомендаціях фахівців для української влади йдеться про наступне:

  • збільшити долю природних територій в Україні, заборонивши орання заплав річок, луків та залишків степу, провести масштабне відновлення природних водно-болотних угідь та торфяників, особливо на Поліссі, а також збільшити відсоток природоохоронних територій, спираючись на загальноєвропейські цілі (до 30% території до 2030 року);

Читайте такожПолітики будуть маніпулювати екологічними проблемами на місцевих виборах - експерт

  • у 2021 році створити національну стратегію з біорізноманіття на найближчі 10 років, яка враховуватиме комплексні питання з моніторингу живих організмів, управління їх популяціями та дії для відновлення цінних природних комплексів;
  • негайно ініціювати масштабне дослідження впливу хімічних речовин, що використовуються у захисті рослин, зокрема в агровиробництві, на природний світ та зменшити їх використання;
  • запровадити моніторинг водних біологічних ресурсів та здійснювати управління над їх видобуванням;
  • створити плани дій з трансформації всіх секторів економіки для зменшення навантаження на природу;
  • запровадити дієвий план боротьби з браконьєрством;
  • забезпечити належне фінансування програм, пов'язаних із зменшення навантаження на навколишнє середовище та охороною біорізноманіття.

Вас також можуть зацікавити новини: