Людмила Циганок / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Українські територіальні громади втрачають можливості для економічного розвитку через псевдо-активістів, які під прикриттям турботи про екологію не дають бізнесу розширюватися і створювати робочі місця для громадян.

Таку думку в коментарі УНІАН висловила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Також почастішали випадки маніпулювання екологічною тематикою в корисливих цілях. Зокрема, мова йде про звинувачення підприємств в незаконній вирубці лісу для того, щоб дискредитувати його.

Відео дня

Вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України попросила притягнути до відповідальності провокаторів, які займаються розповсюдженням інформації щодо навмисної вирубки дерев в Ботанічному саду НУБіП України.

У заяві колективу університету відзначається, що зазначена інформація є неправдивою, адже всі дерева, про які йде мова, були зрізані відповідно до чинного законодавства України.

У вченій раді НУБіП заявили, що псевдо-екологи зумисне однобоко інформують громадськість України про діяльність установи, компрометуючи його, при цьому замовчуючи факти того, що тільки за останній рік ними було висаджено понад 1 мільйон дерев.

Водночас, на думку вчених, тривожним є те, що на тлі цих атак на університет невідомими особами через «чорних реєстраторів» незаконно здійснена спроба вилучити 29 га лісів Боярської ЛОС на території Феодосіївської територіальної громади (недалеко від сіл Круглик, Лісники та Ходосіївка).

«Все більше таких прецедентів, коли активісти дезінформують громадян для тиску на бізнес, зустрічається в регіонах. Особливо, коли приходить, наприклад, інвестор і намагається побудувати якесь підприємство. Разом з тим збирається група людей. Тут ми бачимо елемент конкуренції, коли є бажання не пустити якісь альтернативні підприємства на територію », - сказала вона.

За словами експерта, псевдо-активісти, які абсолютно не розуміють в першопричини проблем в екології, дезінформують і накручують суспільство примітивними гаслами.

«У них все звучить в форматі «буде смердіти», «буде труїти». Ось це незнання та нерозуміння ситуації дуже часто в територіальних громадах призводить до того, що люди втрачають можливості для свого майбутнього економічного розвитку», - пояснила вона.

Циганок вважає, що за такими штучно створеними невдоволенням завжди стоять чиїсь політичні або економічні інтереси. Водночас дійсно згубні для екології події в нашій країні залишаються непоміченими.

«Дійсно є підприємства, які будуються з порушеннями всіх вимог. І чомусь саме вони можуть побудувати свої об'єкти на території громад. Разом з тим, коли приходить міжнародний інвестор і великі підприємства, то знаходяться відразу ж активні люди в громадах, які просто завжди проти», - зазначила експерт.

Циганок пояснила, що завжди можна відрізнити маніпуляторні заяви псевдо-активістів від реальних захисників навколишнього середовища, звернувши увагу на їх діяльність в решту часу.

«Для того, щоб зрозуміти це, потрібно поспілкуватися з тими людьми, які провокують якісь громадські протидії. Ми бачимо, що як тільки припинився інтерес в мітингах, то ці активісти зникають взагалі, і про них і їх діяльності нічого не відомо», - зазначила експерт.

Еколог вважає, що вкрай важливим в нашій країні є грамотність та розвиток населення у сфері екології.