Анекований Крим страждає від посухи / фото "Крим. Реалії"

Анексований Росією Крим, який жив за рахунок води, що надходить з материкової України, повністю засихає, й зупинити цей процес окупантам не вдасться.

"Ми ведемо моніторинг за допомогою супутників, які знімають територію Криму. На сьогодні понад 70% раніше нормальної рослинності повністю висихає. Перекладаючи зрозумілою мовою, степовий Крим, який жив за рахунок води, що йшла з України, повністю засихає, це правда", - сказав у коментарі "Обозревателю" заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак.

Читайте такожАграрії спрогнозували втрати врожаю зернових від посухи

Відео дня

На питання, чи були звернення від російської сторони відновити подачу води на півострів з України, заступник міністра відповів негативно, при цьому зауваживши, що згідно зі всіма міжнародними конвенціями, забезпечення окупованих територій, включаючи питною водою, - це обов'язок РФ.

За словами Гримчака, є кілька умов, за яких Україна погодиться відновити постачання води до Криму.

"Необхідні умови - виведення військ і звільнення Криму. А ще - відшкодування збитків", - заявив він.

Щодо можливості окупантів самим вирішити проблему з посухою на півострові, Гримчак запевнив, що це майже неможливо через вартість цих методів.

"Так, можна возити воду дирижаблями. Теоретично можливо використовувати систему опріснення води, але це дуже дорого, адже й сама система, і її обслуговування потребує багато витрат. Наскільки я знаю, на сьогодні вони навіть не розглядають таку можливість", - пояснив він.

Раніше повідомлялося, що в Красногвардійському, Нижньогірському, Первомайському та Радянському районах окупованого Криму оголосили режим надзвичайної ситуації через посуху.