Фото УНИАН

"Громадські слухання щодо ЦСВЯП провели ще у 2008 році у Славутичі. На них було вирішено визначити долю об'єкта на місцевому дорадчому референдумі, проведення якого передбачене Законом "Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення", - пишуть Комментарии.

Однак у 2009-му році у закон внесли зміни, скасувавши обов'язковість дорадчого референдуму.

Читайте такожЕкологи розкритикували будівництво сховища ядерних відходів неподалік від Києва

Відео дня

Верховна Рада прийняла закон про спорудження ЦСВЯП у лютому 2012 року, а питання виділення землі для об'єкта було вирішене урядом лише у квітні 2014-го. Згідно з документом, для потреб ЦСВЯП виділено дві ділянки загальною площею 45,2 га в Чорнобильській зоні відчуження, власне сховище займе 18 га між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка.

Крім того, видання наголошує, що, згідно з висновками Міністерства охорони навколишнього середовища, прийнятий у 2012-м «під ЦСВЯП» закон про поводження з відпрацьованим паливом суперечить закону про правовий режим Чорнобильської зони, згідно з яким «будь-яка інша діяльність, яка не забезпечує режим радіаційної безпеки в зоні відчуження, заборонена».

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що американська компанія Holtec почне проект ЦСВЯП у Чорнобилі після отримання $11,7 млн авансу.

Кабінет міністрів України наприкінці квітня 2014 року прийняв рішення виділити земельну ділянку під будівництво ЦСВЯП у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції.

Довідка УНІАН. Контракт на будівництво ЦСВЯП між «Енергоатомом» і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec Internatinal (США) був підписаний ще у кінці 2004 року, проте з низки причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури та економічної кризи 2008 року, проект був фактично заморожений.

За встановленю потужністю ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Усі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, із 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою у Європі.