www.change.org

Про це повідомляє прес-служба Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

«Україні необхідна виважена стратегія поводження з ВЯП, яка дасть змогу знизити поточні фінансові витрати на його переробку в Російській Федерації... Щороку Україна витрачає від 150 до 200 млн дол. на вивезення ВЯП на зберігання і переробку до Росії», - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, така стратегія дасть змогу спрямувати ресурси на розвиток власної системи поводження з ВЯП, що передбачено указом президента України «Про додаткові заходи щодо перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відео дня

Читайте такожНовий міністр екології хоче утилізувати ядерні відходи без участі Росії

Також у прес-службі наголосили, що розробка такої стратегії прописана в Директиві 70/2011, яка стосується безпечного поводження з ВЯП і радіоактивними речовинами (РАР).

«Необхідність розробки такої стратегії зумовлена імплементацією Директиви 70/2011/«Євроатом», яка стосується безпечного поводження з ВЯП та РАР. Ця Директива встановлює обов'язок для країн ЄС мати певну стратегію поводження з ВЯП та РАР, забезпечену фінансовими ресурсами», - зазначили в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня начальник управління безпеки поводження з радіоактивними відходами ДІЯРУ Наталія Рибалка повідомила, що геологічне сховище (регламент створення і експлуатації якого має бути прописаний у стратегії поводження з ВЯП - УНІАН) для радіоактивних (високоактивних і довгоіснуючих) відходів, у тому числі паливовмісних матеріалів, планується створити не раніше як через 50 років.

Читайте такожПроект на 100 тисяч років: Фінляндія готується поховати свої ядерні відходи в найдорожчому у світі могильнику (фото)

9 червня прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів повідомила про те, що Мінекології спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та представниками Європейського банку реконструкції та розвитку почали роботу над розробкою Національної стратегії поводження з відходами.