REUTERS

Сьогодні, 29 листопада, насування арки, що накриває четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції, завершено.

Читайте такожЩороку Україна витрачає на зону відчуження 2 мільярди гривень – міністр екології

Про це ЄБРР повідомляє у Twitter.

Відео дня

"Чорнобильський реактор успішно накрили через 30 років після катастрофи 1986 року і завдяки дивовижному подвигу інженерів", - йдеться у повідомленнях.

"Це найбільша у світі рухома конструкція. Коаліція з 28 країн зібрала понад 1,417 млрд євро... 40 країн брали участь у будівництві... Я вас вітаю. Yes - ми це зробили", - сказав Порошенко, додавши, що таке грандіозне будівництво було здійснено Україною в умовах війни.

Як відомо, загальна вартість нового безпечного конфайнменту становить 1,5 млрд євро. Вона в 3,5 рази важча за Ейфелеву вежу та може сховати Статую свободи.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2016 року директор ЧАЕС Ігор Грамоткін заявляв, що робота із спорудження над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС нового укриття і сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) буде завершена до кінця 2016 року. Після проведення всіх необхідних випробувань в 2017 році об'єкти введуть в експлуатацію.

У травні 2016 року лідери країн «Великої сімки» підтвердили готовність співпрацювати з Україною в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

4 жовтня компанія «Укренергомонтаж», яка входить до складу державної будівельної корпорації «Укрбуд», завершила будівництво огороджувального контуру, який необхідний для переміщення арки над четвертим енергоблоком ЧАЕС.

У середині листопада міністр екології України Остап Семерак повідомив, що насування арки безпечного конфайнменту буде завершено 29 листопада 2016 року. За його словами, ця арка є найбільшою з будь-коли споруджених рухомих наземних конструкцій: завдовжки 165 метрів, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36200 тонн.

Довідка УНІАН. Компанія Novarka, яка збудувала НБК, є консорціумом французьких будівельних компаній Bouygues і Vinci. Будівництво почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які було піднято й успішно з'єднано одну з одною в 2015 році. Усередині арки встановлено кран для майбутнього демонтажу конструкцій об'єкту "Укриття".