Викиди молекул жирних кислот зі сковорідок і фритюрниць можуть покривати частинки аерозолів в атмосфері / фото povar.co

Молекули жирних кислот утворюють складні тривимірні структури всередині розчинених у повітрі атмосферних аерозолів, за рахунок чого ці аерозолі стають більш стійкими і з часом допомагають формувати хмари. Про це пише "Бі-бі-сі".

Експерти кажуть, що такі хмари можуть впливати на клімат із охолоджуючою дією, а нові дані проливають світло на вплив атмосферних аерозолів на температуру повітря.

На сьогоднішній день суперечки серед науковців з приводу ролі атмосферних аерозолів тривають.

Відео дня

Мова йде про крихітні частинки (як тверді, так і рідкі) - від пилу Сахари до залишків аерозолів, створених хімічними реакціями.

Вони можуть мати різний вплив на природу: велика частина аерозолів відбивають сонячні промені назад у космос, інші їх поглинають.

Читайте такожУ NASA склали список міст, які зникнуть через танення льодовиків (відео)

Аерозолі і утворені з них хмари можуть відображати у космос до чверті сонячної енергії.

Вчені і раніше знали, що викиди молекул жирних кислот зі сковорідок і фритюрниць можуть покривати частинки аерозолів в атмосфері - проте сьогодні дослідники вперше поглянули на їх роль всередині атмосферних крапель.

За допомогою ультразвукової левітації вченим вдалося зафіксувати в повітрі окремі краплі соляного розчину і олеїнової кислоти, щоб проаналізувати їх за допомогою лазерних і рентгенівських променів.

Саме рентгенівські промені зіграли ключову роль у дослідженні внутрішньої структури крапель.

"Ми з'ясували, що ці краплі можуть вступати в контакт і формувати власні структури, а це означає, що молекули можуть довше утримуватися в атмосфері", - пояснив Бі-бі-сі Крістіан Пфанг з Університету Редінга.

 

"Ці структури виходять дуже в'язким, тому замість водяної краплі ви отримуєте щось більше таке, що нагадує мед, і процеси всередині такої краплі уповільнюються", - пояснять Пфанг.

Читайте такожГлобальне потепління дорого коштуватиме українським аграріям

За його словами, такі краплі стійкі до окислення, тому вони живуть довше, що спрощує формування хмар.

Однак фахівці поки не розглядають всерйоз ідею про те, що кулінарні жири можуть використовуватися в якості форми геоінженерії для обмеження впливу глобального потепління.

Вони кажуть, що сьогодні важливіше збирати молекули з атмосфери, а потім випускати їх назад для подальшого вивчення ситуації.