Велику небезпеку для медоносних бджіл становлять паразитуючі кліщі  варроа / фото УНІАН

Швейцарські вчені навчили алгоритм розпізнавання зображень шукати на фотографіях піддонів із вуликів медоносних бджіл паразитують кліщів варроа.

Для зручності бджолярів алгоритм перенесли в додаток, куди можна завантажити фотографію, повідомляється на сайті Федеральної політехнічної школи Лозанни, пише N+1.

Велику небезпеку для медоносних бджіл становлять паразитуючі кліщі варроа (вид - Varroa destructor), які харчуються кров'ю своїх господарів, за рахунок чого ті слабшають фізично. Більш того, кліщів варроа паразитують і на личинках господарів, через що потомство може народитися з дефектами. Вперше таких кліщів описали на початку XX століття: вважалося, що варроа паразитирують виключно на індійських медоносних бджолах, але вже до кінця сторіччя ураженими виявилися вулики на пасіках практично по всьому світу.

Відео дня

Для боротьби з варраотозом (так називають процес паразитування бджіл кліщами і всі наслідки для їх організму) застосовуються різні методи. Найдієвіші з них можуть не тільки ефективно позбавити вулики від кліщів, але й знищити частину бджіл, які мешкають в них, але їх використовують також і для профілактики: виявити варроа дуже важко через маленький розмір, і профілактика служить практично обов'язковою мірою обережності.

Читайте такожВчені занепокоїлися через масове вимирання комах по всьму світу

Швейцарські розробники під керівництвом Жана-Філіпа Тірана (Jean-Philippe Thiran) з Федеральної політехнічної школи Лозанни вирішили використовувати машинне навчання для полегшення процесу виявлення кліщів варроа медоносних бджіл у вуликах. Для цього вони створили додаток, в основі якого лежить алгоритм розпізнавання зображень, навчений на фотографіях паразитів на піддонах з вуликів: частину з цих фотографій дослідникам надали бджолярі.

Для визначення зараженого вулика користувачеві необхідно сфотографувати піддон, після цього додаток визначить наявність на ньому тіл мертвих кліщів і підрахує їх кількість. На основі цього власник вулика може вжити заходів для лікування своїх бджіл або ж профілактики, після чого - простежити за ефективністю, підрахувавши кількість мертвих кліщів ще раз. Кожному вулику в додатку відповідає певний QR-код, щоб користувачам було легше стежити за поширенням варроа. Фотографії, які користувачі завантажують на платформу, дослідники потім використовують для поліпшення роботи свого алгоритму.

Як повідомляв УНІАН раніше, на початку 2018 року в Італії на нараді Європейського агентства з безпеки продуктів харчування (European Food Safety Authority, EFSA) прийнято офіційний висновок про небезпеку, яку представляють інсектициди-неонікотіноіди для ключових запилювачів - бджіл.