Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування / УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення з другої спроби проголосували 254 народних депутата Із 366, зареєстрованих у сесійній залі.

Так, у законі "Про Червону книгу України" визначається, що відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, які перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, несуть особи, винні у погіршенні, знищенні середовища перебування (зростання) видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

У законі "Про тваринний світ" встановлюється, що право спеціального використання об'єктів тваринного світу припиняється в разі жорстокого поводження з дикими тваринами (незалежно від виду тварин, форми вчинення такого діяння та наслідків, що настали).

Відео дня

Читайте такожУ Маріуполі двом заводам дали дозвіл на викиди в атмосферу

Закон "Про природно-заповідний фонд України" передбачає, що для збереження і відтворення корінних природних комплексів, проведення науково-дослідних робіт та виконання інших завдань у природному заповіднику, відповідно до проекту організації його території та охорони природних комплексів допускається, серед іншого, здійснення протипожежних заходів та вибіркового діагностичного відстрілу диких тварин для ветеринарно-санітарної експертизи, що не порушують режиму заповідника.

Крім того, у Кодексі про адміністративні правопорушення визначається, що введення в експлуатацію нових і реконструйованих підприємств, цехів, агрегатів, транспортних шляхів, магістральних трубопроводів, комунальних та інших об'єктів, не забезпечених обладнанням, що запобігає шкідливому впливу на стан і відтворення лісів, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 15 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (раніше - від 3 до 7).

Читайте такожСтупенем забруднення повітря в Маріуполі незадоволена навіть поліція: розпочато розслідування

Засмічення лісів відходами тягне за собою накладення штрафу на громадян від 25 до 50 (раніше - від 5 до 10) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 100 (раніше - від 10 до 20).

Крім того, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5 до 15 (раніше - від 1 до 3) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 14 до 50 (раніше - від 3 до 10).

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з січня 2017 влада значно посилить охорону вимираючих видів тварин, занесених до Червоної книги. Відповідний указ підписала тимчасово виконуюча обов'язки голови Держлісагентства Христина Юшкевич.