фото УНІАН

Радіоактивно забруднений ліс у Чорнобильській зоні активно вирубується і розвозиться по всій Україні під виглядом безпечної деревини, при цьому екоактивісти ігнорують проблему і не б'ють на сполох.

"Кришувати" схему можуть на рівні керівництва зони відчуження. Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші", повідомляє "Оглядач".

"Щоб побачити ці вирубки, не потрібно навіть заїжджати "за колючку". Відкривши карту на комп'ютері, бачимо шокуючі масштаби власними очима. Заповідні ліси являють собою суцільні вирізки. Ось просто в декількох сотнях метрів від пропускного пункту Дитятки - гори лісу, тирси і вже готового до відправлення по всій країні матеріалу. Василь (власник пилорами в селищі Іванків Київської області. – Ред.), який не побоявся прямо зізнатися в переробці такого лісу, каже, що за всім стоять впливові люди", - розповів кореспондент.

Відео дня

З високою часткою ймовірності заробляти на вивезенні радіоактивного лісу з-під Чорнобиля можуть чиновники, які повинні стежити, щоб цього не відбувалося – припускають автори розслідування. На підтвердження своїх підозр пропонують звернути увагу на майно чиновників, яке ніяк не могло би бути придбано за скромні зарплати.

"Ті, хто має доступ до ключів від зони, обростають просто шаленими статками. Тільки подивіться на віп-нерухомість екс-очільниці зони відчуження Катерини Павлової. Це елітний будинок в центрі столиці, в якому вже екс-виконуюча обов'язків голови Державного агентства з управління зоною відчуження має одразу три квартири – 162, 144 і 269 квадратів. Все це майно придбано з 2015 по 2019 рік. Орієнтовна вартість тільки житла – 500 тисяч доларів. Якими талантами вдалося заробити на таке майно зі скромними задекларованими доходами сім'ї в 300 тисяч гривень на рік? Через скандал і створення системи "смотрящих" у зоні" утриматися в кріслі керівниці зони відчуження вона не змогла – звільнили, коли зона палав, як сірники", – стверджує кореспондент програми журналістських розслідувань.

Автор підкреслив: радіоактивний ліс розвозиться по всій Україні і використовується для виготовлення буквально всього: меблів, вікон, дверей, наповнювачів для котячих лотків тощо. Всі ці предмети з радіоактивної деревини шкодять здоров'ю людини. Однак найбільшої шкоди приносить опалення будинку дровами, привезеними із зони відчуження.

Як повідомляв OBOZREVATEL раніше, Міжнародний фонд дикої природи заявив, що в Україні замовчуються проблеми вирубки лісів, забруднення річок і захаращення сміттям територій. Без уваги численних еко-активістів пройшли масштабні пожежі в Чорнобильській зоні.

Журналісти "24 каналу" поцікавилися, з чим пов'язана така вибірковість, і з'ясували, що значна частина еко-активістів в Україні працює "за викликом": вони просто відпрацьовують замовлення в інтересах окремих політичних сил, які прагнуть пропіаритися, або бізнес-структур, які за допомогою еко-тематики намагаються знищити своїх конкурентів.