Дарницька ТЕЦ / УНІАН

Народні депутати та активісти будуть домагатись заборони на використання вугілля в якості палива для ТЕЦ на території Києва, а також припинення роботи золошлаковідвалу на вулиці Здолбунівській.

Читайте такожКияни під час карантину стали старанніше оплачувати комуналку

Про це у Facebook повідомив народний депутат народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ткаченко.

Відео дня

Як розповів депутат, минулого тижня він разом з колегою Олександром Маріковським провів zoom-перемовини з активістами та екологами, аби обговорити, як домогтися від міської влади перестати ігнорувати проблему Дарницької ТЕЦ. Викиди з ТЕЦ, як відомо, серйозно впливають на якість повітря у столиці.

«Вже понад 5 років КМДА мовчить, а я дуже хочу, щоб активістів нарешті почули. Вони ж боряться за наше з вами чисте повітря. І тут самими лише фільтрами на ДТЕЦ, які себто можуть врятувати ситуацію — не обійтись. Влада вже декілька років годує місцевих жителів обіцянками, що золошлаковідвал закриють, а процес утилізації відходів розроблять у інший спосіб (завдяки технічним басейнам). Станом на сьогодні, роботи в цьому напрямку немає, а тому обіцянки столичної влади — порожні», - пояснює Ткаченко.

За його словами, в Києві ще з 2017-го року розглядається ініціатива місцевих мешканців та екоактивістів щодо заборони використання кам’яного вугілля у промисловості після 2023 року. Але це лише стратегія, а не юридичний документ. Результатом розгляду цієї ініціативи мало би стати рішення Київради, але його досі немає.

«Напевно, причина такої «мовчанки» довкола ТЕЦ і затягування часу криється у її власнику. Ним є Анатолій Шкрібляк, бізнес-партнер Ігоря Кононенка — близької людини Петра Порошенка. Тому Кличко взагалі не реагував на виступи активістів, а будь-які звинувачення швидко згорталися на Банковій», - зазначає депутат.

Ткаченко навів низку вимог, на яких наполягають депутати та активісти:

— заборонити використання вугілля в якості палива для ТЕЦ на території м. Києва та перейти на використання газу; припининити використання діючого золошлаковідвалу по вул. Здолбунівській у м. Києві, та забезпечити екологічне відновлення даної зони;

— переобладнати існуюче та встановити додаткове обладнання для зменшення шкідливого впливу від діяльності Дарницької ТЕЦ (мокрого сіркоочищення димових газів; електрофільтрів; селективного каталітичного/некаталітичного відновлення, лужних скруберів);

— притягнути осіб, винних у порушенні екологічного законодавства, до відповідальності;

— встановити законодавчу заборону на використання кам’яного вугілля в спалювальних установках в промислових масштабах для об’єктів, які знаходяться в межах населених пунктів і не обладнані достатніми системами захисту навколишнього природного середовища.

За словами депутата, робота у цьому напрямку вже розпочата. Так, він отримав першу відповідь на один із п’яти своїх депутатських запитів. Відповідало Міністерство енергтетики та захисту довкілля.

«У тексті зазначають, що діяльність Дарницької ТЕЦ відбувається із наявністю усіх потрібних їй на це дозволів, а отже юридчних підстав для її закриття у них немає. Далі вони передоручили з’ясувати відповіді на мої запитання щодо зменшення забруднюючих викидів ДТЕЦ та поліпшення екологічної ситуації у м. Києві в.о. голови Держ.екологічної інспекції — Егор Фирсов (Єгор Фірсов). Який, насправді, разом з Олександром Маріковським, давно намагається зрушити проблему ДТЕЦ з місця, але все ніяк», - зазначає нардеп.

Активістів та депутатів банально не допускають на ТЕЦ для проведення будь-яких перевірок, а «відписки» на реальну проблему відбуваються вже з 2015 року.

Ткаченко повідомляє, що над ситуацією вже працює команда експертів екологів та юристів.

"Запитами ми не обмежимось. Мають же власники ДТЕЦ понести відповідальність за те, що труять киян, а міська влада відповісти за свою бездіяльність. Ми не зупинимось, поки цю «гидоту» не зупинимо", - підсумував він.

Раніше Ткаченко розповів про небезпечність роботи Дарницької ТЕЦ. Це єдина ТЕЦ у столиці, що працює на вугіллі.