Ілюстрація / REUTERS

Уряд острівної держави Вануату анонсував плани заборони продажу та використання низки товарів, у виробництві яких використовується пластик.

Крім пластмасового посуду і столових приборів під заборону також потраплять одноразові підгузки. На думку вануатського політика Ральфа Регенвану, це значно знизить обсяги пластикового сміття, передає N+1 з посиланням на Phys.Org.

Більша частина пластикових відходів по всьому світу не переробляється і закінчує своє життя на звалищах або ж у морських водах, де не розкладається протягом кількох сотень років: маса пластикового сміттєвої плями в Тихому океані зараз, приміром, становить кілька сотень тисяч тонн, а пластикове сміття нещодавно знайшли навіть на дні Маріанської впадини - найглибшій підводній точці світу.

Відео дня

Для того, щоб запобігти подальшому забрудненню морських вод пластиковими відходами, уряди деяких країн вводять заборону на виробництво, продаж і використання низки товарів: наприклад, пластикової упаковки або посуду. Нерідко такі заходи стосуються жителів острівних держав і держав із близьким доступом до відкритих вод: з цієї причини влітку минулого року прем'єр-міністр Нової Зеландії анонсувала плани на заборону пластикових пакетів в країні, а ось в Австралії їх не використовують вже понад десять років.

Читайте такожУ Європі готують новий закон, який заборонив бі 90% мікропластику, що використовується у ЄС

Тепер значну частину товарів, у виробництві яких використовується пластик, можуть заборонити і у Вануату.

Міністр закордонних справ країни Ральф Регенвану на цьому тижні виступив на конференції Тихоокеанського співтовариства, яка пройшла в вануатській столиці Порт-Віла. Політик представив доповідь про успіхи республіки в обмеженні пластикового сміття: в минулому році країна вже відмовилася від пластикових пакетів. Наступним кроком, за словами міністра, буде заборона на деякі види пластикової упаковки, пластикові столові прибори і посуд, а також на одноразові підгузки. Крім пластику, який використовується при виробництві дитячих одноразових гігієнічних засобів, завдати шкоди довкіллю можуть і людські відходи, які, при використанні підгузків, не потрапляють у каналізацію.

Поки що рішення про заборону на підгузки обговорюється: всупереч шкоді, яку вони завдають навколишньому середовищі, вони все ще залишаються найбільш зручними для матерів, оскільки позбавляють від потреби прати тканинні підгузки кілька разів на день протягом кількох років. При схваленні урядом закон може набрати чинності в грудні цього року.

Підгузки - одна з неочевидних для рядового споживача загроз для навколишнього середовища в питаннях накопичення пластикового сміття. Інша така загроза виходить від контактних лінз, які після використання часто змивають в раковину або унітаз: минулого літа вчені підрахували, що тільки американці змивають в каналізацію близько 10 тонн контактних лінз на рік.