Спалювання відходів несе загрозу екології та здоров’ю людей, вважають екологи / фото ГУ МНС у Полтавській області

Спалювання відходів несе загрозу екології та здоров’ю людей. Про це заявила засновник проекту «Україна БЕЗ сміття» Євгенія Аратовська.

«Цей законопроект Верховна Рада України планує розглянути у першому читанні 21 грудня. Він пропонує запровадити «зелений тариф» на виробництво енергії з побутових відходів, а самі такі відходи віднести до категорії «відновлювальних джерел енергії». І це можна розглядати як карт-бланш до спалювання відходів з боку держави. Та це не відповідає директивам ЄС і гальмує перехід до безвідходної економіки. І екологи наголошували на цьому неодноразово», – зазначила вона.

Нагадаємо, що один з співавторів законопроекту № 4835д народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька відкликала свій підпис під ним і звернулася 9 листопада 2017 року з відповідним листом до Голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Відео дня

Коментуючи своє рішення на сторінці у Фейсбуці народний депутат зазначила, що в разі прийняття законопроекту 4835д, фактично на безконкурсній основі буде визначений монополіст із утилізації побутових відходів, який «отримає можливість побудувати за державні кошти сміттєспалювальний завод». Вона також зазначила. що викиди в атмосферу шкідливих речовин, які з’являться внаслідок спалювання відходів,  завдадуть суттєву загрозу здоров’ю людей.

Своє занепокоєння можливістю затвердження законопроекту 4835д висловили європейські екологічні організації. Так, у листі Європейського екологічного бюро і екологічної організації «Нуль відходів Європа» до Голови Верховної Ради та міністра екології України підкреслюється, що запропоноване в проекті закону отримання енергії з твердих побутових відходів не може стимулюватися (заохочуватися) державою згідно Директиви 2009/28/ЄС і що країни Європейського Союзу повинні підтримувати вироблення енергії виключно з альтернативних джерел енергії, до яких побутові відходи можна відносити лише частково. У листі зазначено, що «запровадження «зеленого тарифу» на виробництво електроенергії внаслідок спалювання відходів є необґрунтованим, не сприятиме виконанню Україною  зобов’язання згідно додатку XXX до Угоди про асоціацію.

Нагадаємо, що 8 листопада 2017 р. Кабінет Міністрів України розглянув та схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо.