Людмила Циганок / фото facebook.com/LudmylaCyganok

В Україні останні кілька років почастішали випадки маніпуляції активістами темою захисту навколишнього середовища з метою політичної або економічної розправи.

Про це в коментарі УНІАН заявила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

«Наша асоціація неодноразово підіймала це дуже незручне, але дуже важливе для суспільства питання. Останні кілька років добрі наміри захисту навколишнього середовища змішуються з купою маніпуляцій від людей, які називають себе професіоналами. Водночас коли ми починаємо заглиблюватися і шукати джерела, де якийсь експерт або активіст бере інформацію, то виявляється, що за цим нічого не стоїть, крім якихось спеціальних цілей», - сказала вона.

Відео дня

За словами експерта, така ситуація з дезінформацією громадян породжує ризики для суспільства, адже ті, хто дійсно намагаються поліпшити якість навколишнього середовища все більше занурюються в хаос маніпуляцій. Таким чином, дуже важко відрізнити, де правда, а де йде боротьба економічних і політичних інтересів.

Як наслідок - розв'язання реальних проблем захисту навколишнього середовища відходить на другий план, додала вона.

Циганок вважає, що деякі псевдо-експерти або активісти в галузі екології, а також акції протесту є інструментом для політичної та економічної розправи.

«У більшості випадків це елемент політичної або економічної боротьби. Основною ознакою є те, що як тільки припинився інтерес у мітингах, то ці активісти зникають дуже часто взагалі з інформпростору. Тобто це одноразові акції. Звичайно є й  хороші приклади, коли об'єднання роками борються за поліпшення», - додала вона.

Еколог зазначила, що для того, щоб протидіяти таким явищам маніпуляцій потрібно звертатися до професійних джерел, які можуть роз'яснити наскільки справедливою є та чи інша вимога активістів.

Також вкрай важливим є постійна робота зі свідомістю та обізнаністю громадськості в екологічній тематиці.

«Наступний крок - хоч він не дуже популярний, але це системна робота з екосвідомістю людей. Тому що чим більше буде роз'яснювальної інформації в правдивому форматі, чим більше буде рівень розуміння і знання у населення, тим менше буде маніпуляцій», - додала Циганок.

Як повідомляв УНІАН, раніше вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України попросила притягнути до відповідальності провокаторів, які займаються поширенням інформації щодо навмисної вирубки дерев у Ботанічному саду НУБіП України.

У заяві колективу університету зазначається, що зазначена інформація є неправдивою, адже всі дерева, про які йдеться, були зрізані відповідно до чинного законодавства України.

У вченій раді НУБіП заявили, що псевдо-екологи навмисне однобоко інформують громадськість України про діяльність установи, компрометуючи її, при цьому замовчуючи факти того, що тільки за останній рік ними було висаджено понад 1 мільйон дерев.

Водночас, на думку вчених, тривожним є те, що на тлі цих атак на університет невідомими особами через «чорних реєстраторів» незаконно здійснена спроба вилучити 29 га лісів Боярської ЛОС на території Феодосіївської територіальної громади (неподалік від сіл Круглик, Лісники та Ходосіївка).