Ілюстрація REUTERS

Ветеринари в 2018 році зафіксували в Україні 142 випадки небезпечного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС), що на 13% менше, ніж минулого року, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Читайте також"Мало свиней": експерти назвали причини здорожчання українського сала (відео)

Зокрема, серед домашніх тварин в 2018 році було зареєстровано 93 випадки, серед диких - 37 випадків. Крім того, було виявлено 12 інфікованих об'єктів.

Відео дня

Наголошується, що поточного року не було зафіксовано жодного випадку АЧС в чотирьох областях - Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській та Харківській, тоді як минулого року випадки захворювання реєструвалися по всій території України. Також повідомляється, що найпозитивніша динаміка щодо скорочення кількості випадків АЧС спостерігається в Полтавській області, де з початку 2018 року було зареєстровано 8 випадків цього захворювання, а також Луганської (4 випадки) і Вінницькій (2 випадки) областях.

Разом з тим, у прес-службі зазначили, що на загальному тлі позитивної динаміки зменшення кількості випадків АЧС в Україні викликає занепокоєння збільшення кількості інфікованих об'єктів - трупів тварин, виявлених на звалищах і лісосмугах.

Зокрема, поточного року було виявлено 12 випадків знаходження поблизу населених пунктів тварин, заражених АЧС.

"При цьому, власники тварин встановлені не були, а зазначені дії ставлять під загрозу епізоотичну ситуацію в державі і є порушенням ветеринарного законодавства", - підкреслили у відомстві.

Крім того, за даними відомства, станом на 12 грудня в Україні в результаті проведених заходів оздоровлено 110 неблагополучних щодо АЧС районів. Разом з тим, карантин продовжує діяти у 32 неблагополучних пунктах по АЧС в Одеській, Київській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській, Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській, Сумській, Житомирській та Луганській областях.

Як повідомляв УНІАН, згідно з опублікованим у січні 2017 року прогнозом Госпродпотребслужбы, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 мільйона свиней, або 4 мільярди гривень, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 мільярда гривень.

У 2017 році в Україні було зареєстровано 163 випадки АЧС.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не становить. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.