Нардеп закликає не пускати російські добрива до України / фото УНІАН

Народний депутат Сергій Шахов на своїй сторінці в Facebook написав, що здивований короткій пам'яті українців, коли мова йде про економічний інтерес: "Минулої п'ятниці був вражений тією дитячою наївністю, з якою представники аграріїв переконували нас, що  білоруські добрива, що застрягли на кордоні, - це дуже погано. Не може бути, щоб затримані митниками добрива були насправді забороненими до ввезення російськими. Не можна ображати наших друзів-білорусів! А нічого, що наші північні сусіди вирішили непогано заробити на транзиті російських товарів?".

Як стверджує нардеп, російська хімія, яка проникає до нас таким чином, виробляється на тих же заводах, що постачають сировину для Міноборони РФ: "Хіба не очевидно, що заробіток на українських аграріях - це додаткові ресурси для російської агресії проти нас же?!".

Відео дня

Нардеп зазначив, що вітає посилення процедур контролю імпорту на українському кордоні: "Відверто кажучи, такі дії давно напрошувалися. Звичайно, вони не повинні гальмувати поставки високоякісних добрив з країн-союзників України, тому важливо їх зробити максимально швидкими, прозорими і ефективними. Але російській продукції - червоне світло!".

Нагадаємо, зупинки імпорту добрив почалися 7 грудня. Більше 40 тисяч тонн мінеральних добрив, що імпортуються в Україну з декількох країн, заблоковано на українському кордоні.

Підтримує позицію Шахова і його колега по Верховній Раді Андрій Антонищак: "Ще півроку тому ми заборонили за певними кодами імпорт даних хімічних товарів з Росії - це по-перше. По-друге, для мене як для учасника бойових дій - неприпустимо імпортувати будь-які речі з країни-агресора! Якщо ці пани не розуміють, що кожними 40 копійками з гривні, яку вони отримують, вони фінансують ці бойові дії - Бог їм суддя", - заявив він в коментарі "Подробицям".

"Це дуже небезпечно для нашої країни. Тому що у нас знищуються галузь за галуззю. Свого часу Росія знищила нафтопереробну галузь. Тепер ми повністю залежні від імпорту нафтопродуктів, що йдуть через Білорусь. Зараз те ж саме відбувається з хімією. Тобто ми крок за кроком втрачаємо незалежність, самостійність", - зазначив "Подробицям" ще один народний депутат Михайло Головко.