Ілюстрація REUTERS

Уряд збільшив дотації на утримання корів з 750 до 900 гривень на голову, а також надало можливість скористатися державною підтримкою на вирощування молодняку великої рогатої худоби, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Читайте такожУ Мінагропроді похвалився рівним доступом аграріїв до держдотацій

У повідомленні сказано, що відповідну постанову №110 прийнято Кабінетом міністрів України 30 січня 2019 року.

Відео дня

Зазначається, що уряд вдосконалив і деталізував механізм надання державної підтримки за напрямами, які фінансувалися у попередньому році.

Зокрема, розмір дотацій на утримання корів збільшено з 750 до 900 гривень за одну голову двічі на рік. Також уряд надав можливість скористатися державною підтримкою за вирощування молодняку великої рогатої худоби, в тому числі та закупленого.

Крім того, у 2019 році вперше введено часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості будівництва та реконструкції підприємств зі зберігання і перероблення зерна.

У відомстві додали, що метою постанови є забезпечення напрями державної підтримки у 2019 році на розвиток галузі тваринництва, стабілізації поголів'я худоби і підвищення його генетичного потенціалу, стимулювання збільшення виробництва продукції тваринництва, а також залучення інвестицій у створення потужностей зі зберігання та перероблення сільськогосподарської продукції, зокрема зерна.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2018 року Кабмін затвердив програму підтримки аграрного сектору, що передбачає виділення дотацій у розмірі 6,3 мільярда гривень. З цієї суми 4 мільярди передбачено на підтримку тваринництва, а інші кошти – на компенсацію вартості сільгосптехніки, підтримку фермерства та садівництва.

На початку листопада 2018 року Кабмін збільшив дотації найбільшим агрохолдингам в 2018 році на 500 мільйонів гривень - до 1,7 мільярда гривень. При цьому з 220 мільйонів гривень, які агрохолдинги отримали в першому півріччі 2018 року в якості часткового відшкодування вартості будівництва ферм, 187 мільйонів гривень, або 85% суми, що припадає на "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка.

Протягом 2018 року українські аграрії та експерти неодноразово просили уряд перерозподілити кошти державних дотацій, зокрема, спрямувати кошти на здешевлення кредитів для фермерів, а також спростити механізм отримання дотацій для малих та середніх господарств.

Верховна Рада у прийнятому державному бюджеті на 2019 рік скоротила фінансування державної підтримки аграрного сектора на 1 мільярд гривень - до 5,7 мільярда гривень.