Ілюстрація REUTERS

Україна зняла заборону на імпорт польських кормів для великої рогатої худоби, який був введений 15 лютого поточного року у зв'язку із зареєстрованим в Польщі випадком небезпечного захворювання - губчастоподібної енцефалопатії, повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Читайте такожКабмін збільшив дотації на корів

"З 27 березня заборону на імпорт кормів з Польщі в Україну знято", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що зафіксований випадок губчастоподібної енцефалопатії був одиничним та атиповим.

"Згідно з Кодексом здоров'я наземних тварин, прийнятому Генеральною сесією Всесвітньої організації з охорони здоров'я тварин, атипові випадки енцефалопатії не беруться до уваги при визначенні офіційного статусу ризику країни. Тому зазначений випадок не мав впливу на офіційний статус ризику Польщі", - пояснили в асоціації.

Крім того, додали в прес-службі, на сайті Всесвітньої організації охорони тварин Республіка Польща була визначена країною з незначним ризиком щодо цього захворювання. Ця інформація також була підтверджена у звіті головного ветеринарного лікаря Польщі.

Водночас заборона на імпорт кормів з Польщі діяла в Україні, оскільки вона була встановлена головним державним ветеринарним інспектором України.

"Серед компаній-членів Асоціації, наприклад, були представники бізнесу - імпортери кормів для непродуктивних тварин, які, власне, потрапили під заборону, навіть попри те, що компанії мали міжнародний ветеринарний сертифікат, виданий уповноваженим лікарем. А цей сертифікат гарантує якість і безпеку продукції. Однак бізнес був позбавлений можливості здійснювати імпорт", - цитує прес-служба слова координатора комітетів ЄБА Оксани Жаркової.

При цьому, зазначили в прес-службі, на сьогоднішній день рішення головного державного ветеринарного інспектора про заборону скасовано.

Довідка УНІАН. Губчатообразна енцефалопатія великої рогатої худоби (коров'ячий сказ) - небезпечна нейродегенеративна пріонна хвороба, яка призводить до незворотних летальних змін у головному мозку заражених тварин. Хвороба являє небезпеку для людини та передається при вживанні в їжу м'яса хворих тварин.