В Україні відкриють ринок землі / фото УНІАН

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов запропонував відраховувати 1% надходжень від продажу земель на підтримку фермерів.

Читайте такожЗапуск ринку землі: українців запитали, що вони планують робити зі своїми паями (інфографіка)

Про це він повідомив під час брифінгу, представляючи проект державної підтримки АПК на 2020 рік з бюджетом в 8,4 млрд грн.

Відео дня

«Для того, щоб знайти ці 8,4 млрд, один з варіантів, який ми пропонуємо - це відсоток від продажу державних земель надати для підтримки фермерів».

Він зазначив, що зараз у бюджеті на ці цілі є лише 4,4 млрд.

Як повідомив заступник міністра Тарас Висоцький, за підрахунками міністерства, ринок землі повинен принести близько 7 млрд грн у четвертому кварталі 2020 року, чого має вистачити на дотації для фермерів.

«Коштів вистачить. При цьому державні програми підтримки мають сезонний характер: попит на 60% коштів припадає на останній квартал», - сказав він.

Висоцький наголосив, що міністерство ще обговорює можливість відрахування коштів від продажу землі фермерам і це не остаточне рішення.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

На даний момент у Верховній Раді зареєстровано 11 редакцій законопроекту про ринок землі.

18 жовтня Комітет Верховної Ради з питань аграрної і земельної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект, який не допускає до купівлі землі юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, до 1 січня 2024 року.