Земельний баланс України має похибку понад 5 млн гектарів / фото УНІАН Володимир Гонтар

За роки незалежності України в приватну власність були виведені мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення, а також родовища надр.

Про це заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко під час земельного форуму «Земля – народу» в Чернігівській області, в якому бере участь президент України Володимир Зеленський.

Читайте такожЗеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення в комунальну власність

Відео дня

"Коли ми, завершуючи аудит, за ці чотири місяці наклали публічну кадастрову карту України на публічну карту надр України, ми побачили, що ті мільйони гектарів землі, які були виведені з державної в приватну власність, були виведені не просто землі сільськогосподарського призначення, були виведені і українські надра. Нафтогазові родовища в Полтавській області, унікальні запаси ільменітів в Житомирській області, унікальні запаси літію, виведені в приватну власність по два гектари, запаси бурштину від Волині та Рівного до Житомирщини та ряд інших надр по два гектари в безкоштовну приватизацію", - сказав він.

Похибка земельного балансу

За словами Лещенка, земельний баланс України має понад 5 млн гектарів землі. При цьому він зазначив, що велику роль у передачі держземлі у приватну власність зіграли попередні чиновники та всі, хто був при владі, причому цей процес мав чіткий регіональний характер.

"Коли були "донецькі", то більше акцентували приватизацію саме в Донецькій області. Прийшли Вінницькі "міцні господарники" - вивели понад 80 тисяч гектар у приватну власність тільки після Майдану", - сказав він.

Також Лещенко зазначив, що після сьогоднішнього Указу президента Зеленського про передачу понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність на балансі держави залишиться близько 750 тис.га державної землі.

"Згідно з даними Державного земельного кадастру, після передачі понад 2 млн га землі в Україні безпосередньо в Держгеокадастрі залишається 750 тис.га землі державної форми власності сільськогосподарського призначення. Ця земля знаходиться на правовому титулі - на акті постійного користування. Йдеться про землю академії наук, Міністерства оборони, пенітенціарної служби, Міністерства освіти, а також колишніх державних підприємств Міністерства АПК, які сьогодні передані до Фонду держмайна на приватизацію», - сказав він.

Враховуючи це, Лещенко назвав брехнею заяви політиків про те, що у власності у держави знаходяться мільйони гектарів землі.

"В Україні 10,4 млн га державної форми власності сільськогосподарського призначення не існує. Це була брехня. Вводили в оману і стверджували, що є ця земля. Насправді її немає. 1,7 млн га земель державної форми власності були передані в комунальну власність у 2018-2019 роках", - сказав він

Також Лещенко пообіцяв, що Держгеокадастр опублікує дані про кожного власника землі та родовищ, а також про те, скільки з цього сплачено податків.

Хронологія подій

  • 28 квітня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений у березні парламентом закон, який запроваджує ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.
  • На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис.гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.
  • 15 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність.