За документ проголосували 309 народних депутатів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада скасувала знижену 14%-ву ставку податку на додану вартість (ПДВ) на операції з постачання низки сільськогосподарської продукції, повернувши колишню 20%-ву ставку податку.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу про ставку податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" (№5425-д) за основу і в цілому проголосували 309 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожАграрії півдня України розпочали збирання врожаю ранніх зернових

Відео дня

Законом, зокрема, відновлюється ставка ПДВ 20% при оподаткуванні операцій з постачання та ввезення в Україну: великої рогатої худоби, свиней, овець, цільного молока, жита, вівса, насіння льону, насіння і плодів олійних культур, а також цукрових буряків.

При цьому 14%-ва ставка ПДВ залишається при операціях з постачання пшениці та меслина, ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, насіння ріпаку і соняшнику, які є найбільш експортно орієнтованими та найчастіше фігурують в податкових "скрутках". Боротися з цими схемами й була покликана знижена ставка, щоб несумлінним експортерам, які експортують зерно і разом з ним інші товари, було б невигідно вимагати від держави відшкодування ПДВ за поставки зерна.

У пояснювальній записці зазначається, що закон спрямований на усунення ризиків підвищення цін на продукти харчування та сприятиме стабільності цінової ситуації на товарних ринках. Також документ націлений на створення рівних і справедливих умов оподаткування ПДВ для сільгоспвиробників і підприємств переробної галузі.

Зниження ставки ПДВ

  • 22 лютого президент України Володимир Зеленський підписав закон про зниження ставки ПДВ з 20% до 14% на операції з постачання на митній території України та ввезення в країну окремих видів сільськогосподарської продукції.
  • Право на знижену процентну ставку ПДВ отримали такі види продукції: Велика рогата худоба, свині, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, ріпаку, насіння соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур, цукровий буряк та ін.
  • При цьому бізнес-спільнота наголошувала, що до цього переліку не мало потрапити молоко-сировина.
  • Пізніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що переробна галузь несе "шокуючі" збитки після зниження ПДВ на деякі види сировини.