За прийняття законопроекту №2195 у другому читанні і в цілому проголосували 272 народних депутати / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада прийняла закон про продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, а також прав оренди на них через електронні аукціони.

Про це повідомляє сайт парламенту.

Читайте такожЗапуск ринку землі: стало відомо, коли КСУ візьметься за справу про земельний закон

Відео дня

За прийняття законопроекту №2195 у другому читанні та в цілому проголосували 272 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Зазначимо, що до другого читання законопроекту було подано 776 поправок.

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, зараз аукціони з продажу землі проходять в застарілій формі – з фізичною присутністю учасників, підняттям табличок зі ставками й т.ін. При цьому електронні аукціони вже довели свою ефективність в ході продажу об'єктів малої приватизації, а також дозволили збільшити вартість цих лотів в рази.

"Крім цього, продаж і передача в користування земельних ділянок через електронні торги забезпечить прозорість процедур, оскільки суб'єктивний вплив на земельні торги буде мінімізовано і замінено автоматичними діями електронної системи", – йдеться в записці.

З набранням закону чинності земельні онлайн-торги будуть проводитися в єдиній електронній торговельній системі в режимі реального часу. За підсумками аукціонів укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, права на забудову (суперфіцію) або довгострокової оренди (емфітевзису) земельної ділянки з переможцем торгів, який запропонував найвищу ціну.

Також зміниться розмір гарантійного внеску за лотом, який становитиме не менше 30 відсотків стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування ділянкою.

Закон набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Запуск ринку землі в Україні

  • 14 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про оренду і продаж державних і комунальних земель через електронні аукціони (№2195).
  • Український агробізнес закликав парламент підтримати цей закон.
  • 28 квітня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який запроваджує ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.
  • 13 травня 2021 року стало відомо про те, що Конституційний суд 3 червня розпочне розгляд справи за конституційним поданням народних депутатів щодо закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.