Польща може відмовитися від імпорту зерна з України до липня - заступник міністра / фото Олег Куцький, УНІАН

Імпорт зерна з території України до Польщі планують призупинити як мінімум до липня 2023 року через важку ситуацію, в якій опинилися фермери Польщі.

Про це повідомив заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський в інтерв'ю TVP Info. 

"Ефективність в перші години роботи нового міністра Роберта Телуса, за підтримки прем'єр-міністра і президента, а також в результаті переговорів з президентом Зеленським, показала, що ми здатні домовитися з Україною і призупинити імпорт принаймні до липня", - сказав він. 

Відео дня

За його словами, ЄС ніяк не підтримав польських фермерів у вирішенні сільськогосподарської кризи, з якою зіткнулася країна через переповнення власних сховищ із зерном. Він зазначив, що своїм "мовчанням" в цьому питанні такі країни, як Німеччина та Франція заклали міну під польсько-українські відносини.

Чиновник вказав, що перш за все, попри солідарність з Україною, уряд Польщі зацікавлений у підтримці своїх фермерів. У цьому контексті Ковальський підтримав ідею про введення на всю сільгосппродукцію з України. 

"Ми допомагаємо Україні, але ми повинні бути транзитною країною. Всі продукти повинні йти через Польщу, вони не можуть нашкодити польським фермерам, польським виробникам і викликати кризу продовольчої безпеки", - сказав він.

Польські фермери вимагають врегулювати питання продажу зерна

Нагадаємо, що в Польщі місцеві фермери вимагають від уряду врегулювати питання продажу українського зерна.

Там кажуть, що через масштабні поставки з України їх власну продукцію ніхто не купує, вказуючи на нерівність конкурентної ціни, яка склалася на ринку. Вони пригрозили на три дні заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ", якщо влада Польщі нічого не зробить. 

Нагадаємо, що 5 квітня міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик подав у відставку через кризу з українським зерном. На його місце 7 квітня призначили Роберта Телуса. 

Вас також можуть зацікавити новини: