Ціна на яблука впала / Ілюстрація REUTERS

У перші десять днів вересня в Україні відбулось найбільше падіння ціни на яблука за останні 5 років.

Про це повідомляє info.shuvar.

Читайте такожДо осені овочі в Україні подорожчають - прогноз

Відео дня

На оптовому ринку «Шувар» (м. Львів) популярні сорти яблук продаються по 10-15 грн/кг, тоді як в перший день осені ціна на них становила 18-20 грн / кг.

Чому впала ціна

"Є два фактори, які вплинули на таке різке падіння ціни: гарний урожай яблук і досить висока ціна на старті сезону. У першій декаді вересня на оптовому ринку "Шувар" реалізовано 1,25 тис.т яблук, це на 19% більше в порівнянні з минулим роком. Зараз українські аграрії збирають осінні сорти яблук, які мають невеликий термін зберігання, тому пропозиція збільшується, а ціни знижуються", — розповідає керівник департаменту "Аналітика" оптового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Разом з тим в попередні 5 років в цей період яблука продавалися за ціною 8-10 грн/кг. Винятком був 2018 рік, коли яблука на "Шуварі" продавалися по 4-5 грн кг.

Прогноз

Аналітики ринку "Шувар" не виключають, що ціни на яблука цього сезону можуть бути нижчими. Водночас ситуація на ринку імпортних фруктів може підтримати ціни української продукції.

"Курс гривні знижується, тому імпортні фрукти дорожчають. До того ж незрозуміло, як імпортери працюватимуть в умовах карантину: чи буде відкритий внутрішній ринок для іноземних фруктів в сезон великого імпорту, який починається в жовтні. Все це говорить про досить непогані перспективи створення міцних відносин між українськими виробниками фруктів і трейдерами. Втім на імпортозаміщення можуть розраховувати тільки ті фермери, які можуть запропонувати українським трейдерам фрукти, якість яких не відрізняється від якості імпортної продукції. Таких фермерів в Україні з кожним роком стає все більше", - зазначає Гетьман.

Як змінювалася ціна

  • Станом на 6 липня 2020 року в Україні яблука злетіли в ціні у два рази - до 40-50 гривень за кілограм.
  • Станом на 6 серпня 2020 року в українських супермаркетах дешеві яблука коштували від 20 гривень за кілограм. Це була найнижча ціна. Середня ціна була значно вищою - 30-35 гривень.