Зернова угода пролена, повідомив Реджеп Тайїп Ердоган / фото "Фейсбук" Олександра Кубракова

Зернову угоду, завдяки якій Україна може експортувати продукцію через безпечний коридор у Чорному морі, продовжили.

Термін дії угоди продовжено ще на два місяці, написав Реджеп Тайїп Ердоган у своєму Telegram-каналі. "Завдяки зусиллям нашої країни, підтримці наших російських друзів і вкладу наших українських друзів було вирішено продовжити угоду про чорноморський зерновий коридор ще на два місяці", - повідомив він.

За його словами, російська сторона також повідомила, що не перешкоджатиме виходу турецьких суден з портів "Миколаїв" та "Ольвія".

Відео дня

Віце-прем'єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков підтвердив продовження "зернової ініціативи" на два місяці. Про це він написав у Facebook.

"Зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня. Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді - Туреччині та ООН. Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони", - зазначив він.

Кубраков підкреслив, що "зернова ініціатива" була і є діючою, оскільки пролонгована в березні терміном на 120 днів, до 18 липня. 

"З середини квітня Росія безпідставно почала обмежувати роботу "ініціативи", а з травня фактично заблокувала її відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів. Майже 70 суден зараз очікують в територіальних водах Туреччини, 90% - це ті, хто готовий доставляти світу продукцію наших аграріїв", - повідомив міністр.

Очільник відомства наголосив, що для ефективної роботи "зернового коридору" потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює Росія шляхом саботажу інспекцій та реєстрації нового флоту. 

Разом з тим, згідно з його підрахунками, станом на зараз на потреби світу вже відправлено 30,4 млн тонн української агропродукції.  

Зернова угода 2023 - новини, які варто знати

Після того, як РФ вдерлася в Україну, чорноморські порти не могли працювати. Влітку минулого року за посередництва Туреччини й ООН була підписана зернова угода, завдяки якій через три порти - "Південний", "Чорноморськ" і "Одеса", вдалося відновити експорт зернових.

Пізніше термін дії угоди не раз продовжували, хоча Росія погрожувала з неї вийти. Російська сторона також не раз блокувала нормальну роботу зернового коридору, утворювалися черги з суден.

Примітно, що РФ 11 травня погрожувала вийти з угоди, якщо до 18 травня не вдається досягти консенсусу щодо її продовження з урахуванням інтересів російської сторони щодо постачання добрив.

Вас також можуть зацікавити новини: