Ілюстрація REUTERS

"Роснефть" відмовилася від роботи в Ірані через американські санкції щодо Тегерана.

Читайте такожІталійська компанія залишила проект "Роснафти" на шельфі Чорного моря - РосЗМІ

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на джерела в російській державній компанії.

Відео дня

В кінці 2017 року "Роснефть" та Іранська національна нафтова компанія підписали дорожню карту з реалізації стратегічних проектів. Тоді ж голова "Роснефти" Ігор Сєчін говорив, що інвестиції в них можуть становити до 30 мільярдів доларів. Однак, за словами одного з джерел газети, переговори були припинені влітку 2018 року в зв'язку з погрозою введення США санкцій проти Ірану. У підсумку вони були введені 6 листопада і серед іншого включали ембарго на імпорт іранської нафти.

Інший співрозмовник видання зазначає, що ще однією причиною відходу з Ірану стала зміна стратегії "Роснефти", яка зосередилася на зростанні всередині Росії. Ще одне джерело "Ведомостей" додало, що зобов'язань перед іранською стороною у "Роснефти" не було, грошей держкомпанія не вкладала і втрат не буде.

Американські санкції проти Ірану, які набули чинності 6 листопада, стосуються різних секторів іранської економіки, у тому числі банків і нафтовидобувних компаній. Ці заходи були введені через півроку після виходу Вашингтона з багатосторонньої "ядерної угоди" з Тегераном. З цим рішенням не згодні Євросоюз, Росія та Китай. Влада ЄС оголосила про розробку схеми обходу заходів щодо Ірану з боку США.