Справжню кількість субсидиантов покаже лише повна монетизація субсидій / фото 5.ua

Повна монетизація субсидій дасть можливість провести верифікацію, яка дозволить відстежити реальну кількість фактичних одержувачів субсидій, заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ефірі одного з телеканалів.

Читайте такожУкраїнці зможуть отримати компенсацію за неякісні комунальні послуги - Зубко

"Саме давши гроші споживачам, ми зможемо чітко відстежити, які рахунки є фіктивними, тобто виявити, які абоненти не існують, адже гроші крадуться саме через неіснуючих абонентів", - сказав Коболєв.

Відео дня

За його словами, верифікація (перевірка) рахунків споживачів, які отримують субсидії, дозволить побачити реальну ситуацію з субсидуванням.

"Вся проблема монетизації субсидій крутиться навколо простого слова "верифікація" - які рахунки субсидиантов є реальними, а які фіктивними. Якщо це зробити, то ми побачимо дуже цікаву картину, коли реальних людей менше, ніж кількість тих, кому нараховувалися субсидії останні 2-3 роки", - зазначив Коболєв.

На думку голови "Нафтогазу", процес верифікації може бути завершено лише після переказу коштів всім реальним споживачам.

"Якщо гроші не надходять на рахунок споживачів і ними можна вільно розпоряджатися, то це не монетизація", - сказав він.

Коболєв також зазначив, що, за даними компанії, абсолютна більшість облгазів мають в своїх реєстрах фіктивні адреси.

"Наведу приклад "Кіровоградгаз", де після перевірки ми виявили достатню кількість фіктивних адрес в абонентській базі. Враховуючи українські реалії, є ймовірність того, що 90% облгазів також мають фіктивні адреси", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з 1 січня стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона буде проходити у три етапи: перший етап розпочався 1 січня 2019 року і буде поширюватися на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів.

На другому етапі до монетизації мають бути залучені громадяни, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.