Борги населення за тепло перейдуть до нового постачальника, а переплати - ні / фото УНІАН

Після переходу права надавати послуги з опалення та гарячого водопостачання в Києві з 1 травня 2018 року комунальному підприємству "Київтеплоенерго", переплати населення попереднього постачальника "Київенерго" не будуть враховані у новій компанії, для повернення коштів кияни мають самостійно звернутися до попереднього постачальника. При цьому заборгованість по оплатах населення перейшла нової компанії.

Читайте такожОприлюднена формула тарифу на опалення та гарячу воду в Києві

Про це на прес-конференції повідомила фінансовий директор КП "Київтеплоенерго" Катерина Саркісова.

Відео дня

"Ті, хто має переплату, звертаються із заявами безпосередньо до компанії "Київенерго", оскільки це приватна компанія, яка продовжує нести зобов'язання, подання заяв на повернення переплат відбувається через центри комунального сервісу в Києві", - сказала вона.

За її словами, також існує категорія споживачів, у яких переплата утворилася в ході перерахунків по субсидіях, в такому випадку переплата не повертається.

"Ті, хто отримав переплату в ході перерахунків за субсидіями, не мають право претендувати на ці гроші, тому що їх профінансував бюджет, відбувся перерахунок і ці гроші повертаються державі", - зазначила вона.

Крім того, Саркісова повідомила, що ті, хто мав заборгованості, включаючи і населення, і організації, на сьогодні мають зобов'язання перед новим підприємством.

Ситуацію з тим, що борги за оплату були передані новому постачальнику, а зобов'язання з переплати - ні, Саркісова пояснила тим, що передача дебіторської заборгованості відбулася в рамках підписаної угоди.

"У жовтні було укладено мирову угоду між "Нафтогазом", "Київенерго" і "Київтеплоенерго" про те, що нове комунальне підприємство приймає борги за газ перед "Нафтогазом" за умови, що "Київенерго" передасть борги населення та організацій нової компанії на еквівалентну суму 2,389 мільярда гривень", - пояснила вона.

Як повідомляв УНІАН, 1 травня теплові мережі столиці перейшли від "Київенерго" (входить до складу найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова) в управління КП "Київтеплоенерго". 1 серпня "Київтеплоенерго" також отримало в управління генеруючі об'єкти (ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, завод "Енергія").

9 жовтня КП "Київтеплоенерго" підписало мирову угоду з "Нафтогазом" про правонаступництво боргових зобов'язань "Київенерго" у розмірі 2,4 мільярда гривень, а 10 жовтня Господарський суд Києва затвердив це мирову угоду.

Через цей господарський спір у жителів кількох районів столиці з весни не було гарячої води.

З 1 січня 2019 року комунальне підприємство "Київтеплоенерго" підвищило тарифи на опалення і гаряче водопостачання для мешканців столиці на 22%, пояснивши це істотним підвищення ціни на природний газ і електрику постачальника.