Ілюстрація REUTERS

Минулого року Білорусь експортувала до України кам'яного вугілля на суму 50,36 мільйона доларів, що в 798 разів більше, ніж у 2017 році.

Читайте такожРосія збільшила контрабанду вугілля з окупованого Донбасу – ЗМІ

Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на дані Держстат Білорусі.

Відео дня

"Обсяги експорту антрациту з Білорусі до України за рік зросли в 307 разів і становлять 8,82 мільйона доларів", - йдеться в повідомленні.

При цьому в даних українського Держстату імпорт вугілля з Білорусі не відображено взагалі.

Однак покладів вугілля в Білорусі мало, і представлені вони здебільшого бурим вугіллям. Антрациту в Білорусі немає взагалі. Тобто єдиним джерелом цього вугілля могло стати лише його придбання в інших країнах.

За даними журналістів "Радые Свабода", вугілля в Білорусь могло потрапити з шахт на тимчасово окупованому Донбасі. Зокрема, таким чином це вугілля купує компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова і державна компанія Центренерго, яку планували приватизувати наприкінці 2018 року.

Журналісти зазначають, що новим способом поставки вугілля з окупованого Донбасу державна компанія зацікавилася після того, як у 2016 році потрапила у скандал через купівлі вугілля у бойовиків.

У компанії Ахметова журналістам повідомили, що вугілля з Білорусі не купують.

Крім України, найбільше Білорусь продавала кам'яного вугілля до країн СНД та до Литви. Антрацит Білорусь найбільше продавала до СНД та країн ЄС, зокрема в Польщі.

Як повідомляв УНІАН, раніше Південне управління Федеральної митної служби РФ по Ростовській області зафіксувало протягом перших місяців 2018 року значне збільшення вивозу кам'яного вугілля з ОРДЛО.