Потужність другого енергоблока Южно-Української АЕС підвищено до 101,5% / фото energoatom.com.ua

6 березня енергоблок №2 Южно-Української АЕС виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності. 45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока.

Підвищення потужності другого енергоблоку ЮУАЕС відбулось у рамках реалізації НАЕК «Енергоатом» програми підвищення потужності діючих енергоблоків АЕС.

Як зазначив головний інженер ЮУАЕС Микола Феофентов, cпецифікою цієї модифікації для енергоблока №2 в порівнянні з «пілотним» енергоблоком №1 ЮУАЕС, де вже успішно завершено дослідну експлуатацію на потужності 3045 МВт, є «змішана» активна зона, до складу якої входить ядерне паливо компаній Westinghouse і ТВЕЛ.

Відео дня

«Завдяки зусиллям фахівців відділу ядерної безпеки та служби аналізу безпеки Южно-Української АЕС, а також нашій науковій підтримці центром проектування активних зон Харківського фізико-технічного інституту, було розроблено необхідні обґрунтовуючі матеріали. Після проходження державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки ці матеріали погоджено Держінспекцією ядерного регулювання України. І ось сьогодні, 6 березня, оперативний персонал приступив до виконання графіка освоєння потужності 3045 МВт на енергоблоці №2. Це важливий, потрібний і дуже своєчасний крок», - підкреслив Микола Феофентов.

Нагадаємо, що енергоблок №1 Южно-Української АЕС було виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт 1 листопада 2016 року. Підвищення потужності енергоблоків ВВЕР-1000 – є загальносвітовою практикою. Цим шляхом пішли практично всі країни, де експлуатуються атомні блоки цієї конструкції. Зокрема, у Болгарії та Чехії реакторні установки ВВЕР-1000 використовуються на 104% потужності. В Україні підготовка до підвищення потужності атомних блоків розпочалася в 2007-2008 рр. Фахівці ЮУАЕС брали безпосередню участь у розробці обґрунтовуючих документів щодо визначення методів і способів виконання цього завдання. Перший южно-український  «мільйонник» став пілотним у реалізації затвердженої НАЕК «Енергоатом» відповідної галузевої програми.

Довідка. Южно-Українська АЕС – розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області і є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу.

До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).