Облгази можуть зірвати монетизацію субсидій / фото УНИАН

Українці масово скаржаться на відсутність рахунків за газ, що може призвести до зриву монетизації субсидії.

Про це повідомляється на сторінці НАК "Нафтогаз" у Facebook.

"Споживачі, яких обслуговують облгаззбути Фірташа, почали питати нас: а де ж рахунки за лютий? Від послуг "Укрпошти" компанія, кажуть, відмовилася, на заміну нікого не знайшла, тому хто і як рознесе цього місяця паперові рахунки невідомо. В електронному кабінеті створити рахунок неможливо, система на технічних роботах", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У "Нафтогазі" висунули припущення, що таким чином в установах можуть щось "крутити" з нормами, температурними умовами або рекомендованими платежами. Водночас у компанії зазначили, що причиною може бути намагання зірвати монетизацію субсидій.

"Від цього місяця вже стартувала монетизація субсидій. Гроші вперше отримали люди, а не газзбути. Це правильний цивілізований підхід. Він спонукає людей розумно споживати газ і ставить отримувачів субсидій по один бік з активістами ОСББ, які прагнуть утеплити свій будинок і платити менше. Це вимога закону, ухваленого усіма фракціями Верховної Ради. А ще через це недобросовісні збути можуть втратити частину своїх чорних доходів. Бо коли субсидія віртуальна, то яка субсидіантам різниця, скільки в рахунок записали? А тепер вже ні. Що зекономив - твоє", - додали у НАК.

Читайте такожГройсман озвучив вимоги до майбутнього голови «Нафтогазу»

Зокрема, у "Нафтогазі" вважають, що знищити монетизацію можна, "якщо розказати, що люди нездатні платити самостійно, давайте, мовляв, повернемося до старої системи".

"Для цього треба зробити видимість поганих розрахунків і голосно про це сказати зі свого каналу. А нема рахунків - нема розрахунків. 104.ua, щиро сподіваємося, що ваша система скоро прийде в норму і що люди отримають свої рахунки вчасно. Бо ж виставляти коректно рахунки - це єдина функція ваших збутів і єдине виправдання існування вас у ПСО", - резюмували у компанії.

Нагадаємо, 19 жовтня 2018 року Кабінет міністрів під час екстреного засідання одноголосно підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5%. Від 1 листопада 1 тисяча кубометрів газу коштує 8850 гривень. Крім того, Україна взяла на себе зобов`язання перед Міжнародним валютним фондом підвищити ціну на газ для населення на 15% від 1 травня 2019 року, а також від 2020 року зрівняти ціни для населення до ринкових.

Згодом у НАК "Нафтогаз" заявили, що у декількох регіонах України облгази та газзбути групи Дмитра Фірташа дезінформують споживачів у квитанціях на оплату газу. Зокрема, в листопаді багато українців отримали платіжки з донарахуваннями за жовтень та попередженням про донарахування за три попередніх роки зі значними сумами.

30 січня Кабінет міністрів рекомендував НАК "Нафтогаз України" забезпечити 100% домогосподарств України лічильниками газу. У самій компанії зазначили, що "Нафтогаз" зможе забезпечити українців лічильниками для газу, якщо буде прямий контракт зі споживачами та затверджений фінансовий план.