Плачков підкреслив, що коштів на реалізацію плану скорочення викидів так і не знайшли / фото УНІАН

Реалізувати Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок на сьогодні неможливо у зв'язку з нестачею коштів та пасивністю інституцій.

Про це пише на "Економічній правді" голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

Плачков вказує на необхідність термінового вирішення ситуації та невідворотність негативних наслідків у разі відсутності ефективних дій з боку держорганів. Він зазначає, що переведення блока ТЕС потужністю 200-300 МВт на вугілля марки Г обійшлося генеруючим компаніям у суму близько $10 млн та майже у півроку простою. За результатами операційної діяльності компанії знайшли кошти, але вартість встановлення сірко- та азотоочистки, чого вимагає План по скороченню викидів, потребує набагато більших сум.

Відео дня

"На сьогодні джерело коштів на реалізацію Плану не знайдено, всі причетні та зацікавлені інституції тримають паузу, час плине, рішення немає натомість дуже скоро точка неповернення буде пройдена, вугільні блоки не зможуть продовжувати роботу в об'єднаній енергосистемі (ОЕС)", - йдеться в статті І.Плачкова.

Внаслідок цього в Україні можливий дефіцит електроенергії починаючи з 2022 року через поетапне виведення з роботи вугільних енергоблоків, які не відповідають екологічним вимогам у зв’язку з невиконанням Плану по скороченню викидів. Зупиняться і енергоблоки, переведені на газове вугілля.

"Усього до 2030 року через екологічні обмеження можуть бути зупинені до 90% діючих сьогодні вугільних блоків. Дефіцит електроенергії, обмеження попиту, стрімке зростання цін на електроенергію, вимушене переведення вугільних блоків на газ - є неповним переліком того, що може статися", - йдеться у публікації.

Нагадаємо, Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок розроблено Міністерством енергетики та вугільної промисловості з метою виконання зобов’язань України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства в частині обмеження викидів забруднюючих речовин. Нацплан є частиною зобов'язань за угодою Асоціації з ЄС. Координатором виконання зазначеного Національного плану визначено Міністерство енергетики та вугільної промисловості. У документі, затвердженому в кінці 2017 року, міститься чимало невідповідностей, зокрема Нацплан не враховує втрату значної частини видобутку антрациту, у документі враховується і теплова генерація, розташована на окупованих територіях, не визначені фінансові інструменти та конкретні дати виводу об'єктів з експлуатації.