Коболєв назвав необхідні запаси газу без транзитного контракту з "Газпромом" / фото УНІАН

У випадку відсутності контракту з російським "Газпромом" з 1 січня 2020 року Україні для проходження зимового сезону необхідно накопичити на три мільярди кубометрів газу більше - близько 20 млрд кубометрів газу.

Читайте такожКабмін змінив статут «Нафтогазу»

Про це розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю РБК-Україна.

Відео дня

Коболєв зазначив, що в компанії провели оцінку можливих дій, щоб пережити «найжорсткіший варіант» за відсутності транзитного контракту з "Газпромом".

"Щоб пройти цю зиму, нам потрібно закачати в "підземку" на три мільярда кубометрів газу більше того обсягу, який ми закладаємо туди зазвичай (тобто, близько 20 млрд кубометрів, - ред.)", - сказав він.

"Я думаю, що рішення про транзит російського газу українською територією до 2020 року, прийматиметься людиною, ім'я якої всім відоме – Володимир Путін. Вважаю, що у нього буде кілька сценаріїв, які він зможе використовувати. Я сподіваюся, що до початку року у нього не буде побудований "Північний потік-2", і навіть не буде розпочато основний етап будівництва. Як Путін зазвичай домагається своїх цілей? Або пряником, або батогом. У цій ситуації пряників він вже роздав багато, пора діставати батіг. Це значить – повністю припинити транзит газу територією України. Тобто, повторити ситуацію 2009 року і подивитися, що відбудеться", - додав Коболєв.

За його словами, далі є ще два варіанти розвитку подій. «Перший передбачає, що лідери європейських країн скажуть російському президенту: "До нас їде американський зріджений газ. Він, звичайно, коштуватиме трохи дорожче, ніж ваш газ, але ми впораємося". Другий варіант – європейці кажуть, що "все пропало", "у нас немає газу" і давайте пресувати українців, як це, до речі, було в 2009 році, щоб вони погодилися на будь-які умови транзиту. І швидко дадуть дозвіл не тільки на будівництво "Північного потоку-2", але й всіх відвідних газопроводів, необхідних для його функціонування», - зазначив Коболєв.

Він додав, що м'якший сценарій полягає в тому, що "Газпром" бронюватиме наші газотранспортні потужності на короткий термін, наприклад, на півроку, або віддаватиме газ на східному кордоні України. "У разі реалізації цього сценарію, нас обидва ці варіанти влаштовують. Тому що ми будемо з газом і з доходами від транзиту", - сказав Коболєв.

"Тобто, закачуючи додаткові три мільярди, ми купуємо страховку... якщо у нас цієї страховки не буде, і ми будемо сподіватися на те, що в якийсь момент росіяни просто підпишуть новий контракт, нам буде дуже важко", - пояснив Коболєв.

За його словами, багато експертів вважають, що РФ з 1 січня перерве транзит. «У цьому випадку «Газпром» зможе з інших газопроводів задовольнити свої мінімальні контрактні зобов'язання. Там невеликий дефіцит за підсумками року, лише в п'ять мільярдів кубометрів, які можна прокачати цього року по нашій ГТС, покласти в підземні сховища і піднімати за необхідності. Таким чином, вони не потраплять у фінансові санкції. Ціни на газ на європейському ринку сильно зростуть. Не факт, що "Газпром" при цьому сильно втратить в грошах, але втратить репутацію», - сказав Коболєв.

Він також висловив сумнів у тому, що за відсутності контракту з "Газпромом" наступної зими європейські партнери залишать газотранспортні коридори відкритими.

"Ми пам'ятаємо 2014 рік, коли Угорщина нам "закрутила кран" завчасно (у вересні 2014 року за день до тристоронніх переговорів між ЄС, Україною і РФ Угорщина призупинила постачання газу, мотивуючи це рішення зростанням попиту на своєму внутрішньому ринку, - ред.). Ми сподіваємося, що так не вчинять наші партнери у Словаччині та Польщі. Але треба бути готовими до того, що якщо у них буде дефіцит, то такий ризик існує", - додав Коболєв.

Він також повідомив, що "Нафтогаз" працює над декількома додатковими опціями, але деталей не розкрив, пославшись на конфіденційність інформації.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 20 березня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду заявив, що Кабінет міністрів України продовжить контракт з головою Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим на рік. За словами прем'єра, контракт буде продовжений за умови виконання трьох базових позицій.