dnews.dn.ua

Незважаючи на попередження від ДП «НЕК «Укренерго» підтвердити готовність електроустановок до безпечного знеструмлення та переключення абонентів на інші джерела живлення, комунальне підприємство вперто ігнорує законодавчі вимоги та приписи Укренерго. Комісія у складі фахівців Укренерго була не допущена до перевірки енергообєктів, про що складено відповідний акт.

Нагадаємо, ДП «Укренерго» отримало звернення  постачальника останньої надії (ПОН) ДПЗД «Укрінтеренерго» з приписом про відключення від енергопостачання стратегічно важливого підприємства Донбасу — Маріупольського регіонального виробничого управління комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» через накопичені борги за електроенергію та відсутність підстав для енергопостачання у зв’язку з відсутністю відповідного договору. З 1 січня 2019 р. впродовж трьох місяців КП «Вода Донбасу» отримувало електроенергію від постачальника останньої надії ДПЗД «Укрінтеренерго».

Згідно з чинним законодавством, споживачі можуть залишатися клієнтами ПОН 90 днів, тобто до 1 квітня 2019 року включно. Після цього вони мають укласти договір з будь-яким іншим постачальником електроенергії. Однак КП «Вода Донбасу» проігнорувало цю вимогу та не виявило ініціативи та бажання врегулювати потенційно кризову ситуацію в інтересах своїх споживачів — мешканців Донбасу.

Відео дня

Слід зазначити, збільшення боргу КП «Вода Донбасу» негативно впливає на увесь енергоринок. Адже без вирішення проблеми незаконного споживання борги цього КП стануть важким фінансовим тягарем для учасників оптового ринку електроенергії. За інформацією з відкритих джерел, загальний борг за електроенергію КП «Вода Донбасу» вже зараз перевищує 2,4 млрд грн. Слід зазначити, живлення підприємства «Вода Донбасу» за звичайних умов відбувається через мережі операторів систем розподілу (ОСР). Мережі ДП «НЕК «Укренерго» використовуються як резервне джерело живлення під час ремонтів чи аварійних відключень в мережах ОСР, забезпечуючи до 5% щорічного обсягу потреб підприємства в електроенергії.

На вимогу закону сьогодні Укренерго надіслало КП «Вода Донбасу» чергове звернення  щодо необхідності надати необхідні підтвердження готовності до припинення електропостачання. Сподіваємося на активну участь у вирішенні гостро-соціальної проблеми регіональної та державної влади як в інтересах споживачів так і заради уникнення економічної дискримінації учасників оптового ринку електроенергії.